И горите стават курорти

  • 29 юни 2013 07:15

  • 1831
  • 2
И горите стават курорти
©

Горите да носят приходи както морските и планинските курорти, предвижда Националната стратегия за развитие на горския сектор до 2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане, пише "Стандарт".

В нея е заложено увеличаване на възможностите за почивка в залесените територии чрез ремонт на хижите, създаване на повече еко и туристически пътеки. Друга възможност за ръст на приходите от горски туризъм е създаването на културни и исторически маршрути. Идеята е да се обвърже разходката на чист въздух с посещението на различни обекти, които се намират наблизо. Например може да се направи маршрут по римския път за Запада, който минава през Стара планина и природния парк Централен Балкан, коментират експерти.

Облагородяването на горите с цел привличане на туристи може да се финансира със средства от европрограмите, както и да се прави чрез съвместни проекти между общините и бизнеса, предвижда още стратегията. В нея е заложено и увеличаване на възможностите за финансиране на дейности за опазване и увеличаване на горските площи с пари от Брюксел. За целта се предвижда обучение на собствениците на гори, което да им помогне не само да кандидатстват за пари от Европа, но и да се грижат по-добре за собствеността си. Стратегията предвижда и данъчни облекчения за собствениците на гори, които преминават през процес на сертификация на залесените територии.


 

Последвайте канала на

1831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
111

2013.07.20 | 08:10

2
няма да се успокоят докато не превърнат страната в пустиня.да ги изметем всички в затворите иначе няма живот за нас
!

2013.07.20 | 08:10

1
Той пък морския, като носи едни приходи.......! Място по плажа не остана от строителство, та сага по горите ще започнем да бетонираме!

Добави коментар

Водещи новини