Русе пред криза с боклука

  • 25 юни 2013 06:43

  • 1222
  • 0
Русе пред криза с боклука
©

Двете клетки за строителни отпадъци в регионалното депо за битова смет на Русе са пълни, съобщиха от общинската управа. Кметът Пламен Стоилов от ГЕРБ вече предложи на общинския съвет да се обяви конкурс за изграждане на мобилна инсталация, която да преработва отпадъци преди депонирането им на 28 дка отреден терен в местността Под ормана. Условията са наемателят да инвестира 200 000 лв. в сепаратора и да плаща 1376 лв. без ДДС минимална цена за 1 г.

Фирма "Екопак", която поддържа разделното сметосъбиране в крайдунавския град, има интерес да направи и експлоатира инсталацията. Ако тя не се построи, такса смет трябва да скочи двойно заради плащаните отчисления от общината на екоминистерството. В момента за депонирането на инертни материали се плаща по 1 лв./т и се отчисляват по 15 лв./т на МОСВ.

Според националната програма за управление на дейностите по отпадъците общината трябва да изгради регионална система за битовите отпадъци и инсталация за третирането им.

Регионалното депо, което обслужва общините в Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан, функционира от 2006 г. 75% от инвестираните 8 млн. евро са по програма ИСПА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини