Жегите вдигнаха потреблението на ток

  • 20 юни 2013 07:21

  • 582
  • 0
Жегите вдигнаха потреблението на ток
©

Жегата вдигна потреблението на ток в страната, показват данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Към 17 ч вчера консумацията скочи до над 4100 мегавата. От април до сега потребление над 4000 мегавата имаше единствено в пиковите часове - вечер, когато хората се прибират от работа, и сутрин. Средната консумация през останалата част от деня бе около 3600 мегавата.

Вчера производството от фотоволтаици беше едва 7% от общото. Останалият ток идваше от тецовете - над 33 на сто и от АЕЦ “Козлодуй”. Въпреки това мощностите на ядрената централа все още са наполовина натоварени.

Леко увеличение от ЕСО отчитат и на износа на ток за Гърция. Заради него от дружеството отмениха ограничаването на зелените мощности.

Икономическият министър Драгомир Стойнев за пореден път заяви, че в момента енергетиката е в много тежко положение и се налага да бъдат взети спешни мерки. От ЕСО, която управлява енергийната мрежа, вече са създали правила, по които ще се купува студен резерв. Поканени са всички дружества, които произвеждат ток, да дадат оферти.

Последвайте канала на

Novini.bg
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини