Олтар за жертвоприношения спира строежа на АМ "Марица"

  • 19 юни 2013 06:17

  • 3388
  • 3
Олтар за жертвоприношения спира строежа на АМ "Марица"
©

Уникално светилище от 5-ото хилядолетие преди Христа е на път да стопира строежа на последните 450 метра от автомагистрала "Марица".

Дни преди багерите да влезнат, екип археолози, водени от професора от БАН Васил Николов, откриха огромен обреден комплекс, ограден с два концентрични рова с диаметър над 1 км. В средата му е разположен храм, около него в ями са извършвани множество погребения. Открити са и складове с делви, пълни с предмети от бита, животински кости и остатъци от храна. Открити са скелети на мъже, жени и деца, а гробовете им са били запечатани с камъни. Според археолозите, става дума за ритуални човешки жертвоприношения, пише в. "Монитор".

Светилището датира от епохата на късния неолит. Подобна находка учените разкриват за първи път в Югоизточна Европа, подчерта проф. Николов.

Най-интересната находка - римският път Виа Диагоналис, обаче изниква почти случайно. Ключовата артерия свързва Европа с Азия. Докато навсякъде в Европа римските пътища са с ширина от 6 до 8 м, участъкът на българо-турската граница е 18 м ширина. Засега няма научно обяснение за огромната ширина. Пътят е направен по класическата римска технология - здрава основа, застлана отгоре с няколко пласта крайречни камъни.

Археолозите се надяват, че част от уникалния път може да оцелее при строежа на "Марица", защото се намира встрани от сервитута й. Според проф. Николов това може да стане една от най-големите туристически атракции на България, точно на входа на ЕС.

Въпреки че по график проучванията на мястото трябва да приключат до края на месеца, археолозите настояват за удължаване на срока. Иска се и финансиране от Министерството на културата, за да се приключи успешно поне документирането на подробностите от откритото уникално светилище.

Последвайте канала на

3388 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.06.24 | 20:24

3
Рекетьори!

2013.06.19 | 18:59

2
Светилището присъства само в болните ви мозъци

2013.06.19 | 18:59

1
Защо рекетьори,може пък да е историческа находка.Добра дестинация,а пътя може да се отклони.

Добави коментар

Водещи новини