Чужд кораб за малко не заседна в Галата

  • 31 юли 2011 11:09

  • 926
  • 0
Чужд кораб за малко не заседна в Галата
© Интернет

Фирма извела учениците си да се гмуркат точно на линията на фарватера - обозначения безопасен морски път за влизане във варненското пристанище.

"Глобата за нарушението ще е над 5000 лв. Имало е опасност търговският съд да се забие в някой риф", коментира шефът на "Морска администрация" във Варна капитан Валентин Енчев.

От сдружението на водолазите признаха за гафа и за протеста на чуждия плавателен съд. Наредбата за плаване в крайбрежните води трябва да се спазва, няма оправдание за нейното нарушаване, казаха оттам.

"Морска администрация" и Гранична полиция започнаха проверки на джетове и плавателни съдове в морето.

"Това лято имаме по-голям финансов ресурс за упражняване на контрол", обясни капитан Енчев.

От 1000 до 3000 лева е глобата за заловените няколко нерегистрирани частни джета, с които баровци решили да се разходят. Този сезон има бум на джетове, преди лятото на ден са били разписвани по 6-7 разрешителни за ползване на такива машини.

Същата е глобата и за различните видове лодки, които нямат разрешителни за море. Наскоро е арестувана лодка с туристи в курорта Камчия, която е имала разрешение да плава само в река.

Собствениците на гумени лодки също трябва да спазват редица правила в наредбата за плаване по крайбрежието. Те трябва да подпишат декларации, че са запознати с правилата за безопасност, и да спазват разстояния от зоните за къпане.

Скоростта на всички развлекателни съдове не трябва да е по-висока от 9 километра в час.

Последвайте канала на

926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини