Цената на замразените пилета тръгна нагоре

  • 17 юни 2013 06:50

  • 1862
  • 0
Цената на замразените пилета тръгна нагоре
©

В седем области е поскъпнало замразеното пиле през последната седмица, сочат данните на аграрното ведомство. Най-голям ръст в цените има в Силистра. По магазините в крайдунавския град дълбоко замразените птици са по-скъпи с 8,1 на сто спрямо предходните седем дни, пише Монитор.

Въпреки този скок там средната цена е една от най-ниските в държавата – 4 лева за кило. В близкия Разград обаче килограм бройлер от фризера на едро върви по 4,95 лв./кг. Поевтиняване на продукта между 0,5 и 2,8% се отчита в четири областни центъра, като е най-значимо в София. Средно за страната борсовата цена на замразеното пиле е 4,20 лв./кг, което е с с 0,5 на сто повече в предходната седмица.

В магазините обаче увеличението е с 0,4 на сто в големите търговски вериги. Надписите на етикетите се движат между 4,59 лв./кг в Шумен до 5,64 лв./кг в Търговище. В Перник и Варна има поевтиняване, но по супермаркетите в шест други региона тенденцията сочи нагоре.

Разликата между цените на едро на замразеното пиле и тези на дребно в големите магазини е средно 0,88 лв./кг, като варира от 0,19 лв./кг в Шумен до 1,22 лв./кг в Плевен и Силистра. В бакалиите пък пилешкото е с левче по-скъпо отколкото по борсите. В цените на охладените пилета през миналата седмица няма съществени промени. Средната цена се запазва в размер на 4,88 лв./кг, като в големите търговски вериги е 5,09 лв./кг, което е с 0,8% повече.

Без промени остават през миналата седмица цените на яйцата. Запазва се тенденцията те да бъдат доста ниски. Яйцата размер М вървят между 13 и 25 стотинки, като най-ниско ниво се отчита в Добрич, а най-високо – във Варна. В магазините обаче средните по размер яйца се търгуват по 26 стотинки, а едрите, размер L ­ по 29 ст. Общо в девет области има седмично понижение на цените с по 0,01 лв./бр. Прави впечатление, че между борсата на едро и кварталната бакалия яйцата поскъпват с 14 стотинки в Ловеч. В областите Варна, Монтана, Разград и Русе цените на дребно по-ниски от едровите, като на места разликата достига шест стотинки.

Жителите на област Смолян са купували най-скъпото олио в страната става ясно от данните на аграрното ведомство. В родопския град цената е била 3,47 лв./литър. Във Варна и Добрич пък мазната течност се е продавала на цена от 2,78 лв. за литър. В останалата част от страната има незначително поевтиняване с 0,3%, до 3,10 лв./литър. И през тази седмица най-голяма разлика между цените на едро и на дребно има в Плевен, където в големите търговски вериги продуктът е със 70 ст. по скъп от борсите. В Смолян пък разликата е 1,11 лева за литър.

Последвайте канала на

Novini.bg
1862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини