Официално откриха Дунав мост 2 (обновена + галерия)

  • 14 юни 2013 18:09

  • 4666
  • 6
Официално откриха Дунав мост 2 (обновена + галерия)
© Булфото

Официалната церемония по откриването на Дунав мост 2 започна минути след 17:00 часа със закъснение от около 35 минути по вина на румънския премиер Виктор Понта, който доведе и еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

Церемонията откри патриарх Неофит с водосвет. Сред официалните лица изпъкна отсъствието на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който отмени участието си заради избора на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за председател на ДАНС.

Часове преди официалните лица, под съоръжението се изсипаха стотина граждани с плакати. „Искаме Видин да стане като преди 24 години. Тогава имаше хиляди работни места, сега няма нищо,” коментира Петко Иванов от Видин.

Акцията беше подкрепена от общината. Заради жегата някои пенсионери и чиновници не се осмелиха да слязат от осигурения транспорт. Кметът обаче е убеден, че слънцето над Видин от днес свети по-различно. „Още днес, след като пуснат движението по този мост, Видин от пограничен район, последна спирка, се превръща в център на регион, който е с население над 2 милиона души - говоря в България, Румъния и Сърбия,” коментира кметът.

Завод за авточасти и други потенциални инвестиции обещават да открият жадуваните работни места. Общината настоява държавата спешно да помогне да се направи план за развитието на града, интермодален терминал и индустриална зона. Защо това не е станало през дългите 14 години, докато се строеше мостът, отговор няма.

"Много се радвам да присъствам днес на откриването на това прекрасно съоръжение. Искам да кажа две неща – едно малко съжаление и една голяма надежда. Съжалявам, че този мост има толкова дълга история. Чухме, че римляните са строили по-бързо. В някаква степен, историята на този мост докосва и моята професионална кариера, когато взехме решение да го изграждаме, аз бях заместник, и подпомагах моя министър в структуриране на финансирането. По-късно се опитвах да структурирам финансирането му като министър. Сега много се радвам, че част от проблемите са отпаднали и повече няма да мисля за „Дунав мост” 2", каза министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 на церемонията по официалното откриване на „Дунав мост” 2 – Видин - Калафат.

Мугур Изъреску, министър-председател на Румъния през 1999 - 2000 г., посочи имената на онези, които са допринесли за подписването на документите за изграждането на моста, сред които от българска страна назова Петър Стоянов, Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, Надежда Михайлова. Той припомни части от историята на започването на проекта за построяването на „Дунав мост” 2.

"Строителството на „Дунав мост” 2 продължи твърде дълго", каза от своя страна министър-председателят на Румъния Виктор Понта на церемонията по официалното откриване на Дунав мост 2 – Видин - Калафат.

„Много съм радостен, и имам късмета да бъда днес тук. За 2000 години, са построени три моста в тази зона. Моментът действително е исторически”, каза още Понта.

„Да се опитаме заедно да подобрим инфраструктурата от румънска и българска страна и да мислим заедно за други големи проекти”, подчерта премиерът на Румъния.

„Бих искал да изразя най-добри намерения на българските съседи. Искам по-често да вървим заедно по нашия общ европейски път и да бъдем заедно в Шенгенското пространство”, заяви Понта.

Общата стойност на проекта възлиза на 255 660 901 евро. Проектирането и строителството на моста струват 145 млн. евро, а прилежащата инфраструктура – около 77 млн. лв.

Проектът се финансира със средства от безвъзмездна помощ по програма ИСПА, както и безвъзмездна помощ от 5 млн. евро от Френската агенция за развитие. Други източници са заеми от Европейската инвестиционна банка и безвъзмездна помощ от немската Кредитна институция за възстановяване. Националното съфинансиране е на обща стойност над 85 млн. евро.

Галерия може да видите тук.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4666 6

Коментари 6

Добави коментар

2013.06.16 | 10:39

6
EVALA NA BORISOV ZA 3 GODINI I POSTROI MOSTA NA TIQ IZPADNQCI KOITO GLASUVAHA PAK ZA KOMUNISTITE
XXL

2013.06.15 | 09:08

2
Еваларка Борисов,направо миришеш на мозък,ще построиш моста пък няма от къде да стигнеш до него!!!БРАВО на герб...

2013.06.16 | 10:39

5
Dobre 4e GERB go po4naha ina4e prez kriv kiunec 6teha da go gledat,sega bsp 6te si go pripi6at kato tehno delo
dido

2013.06.15 | 15:39

4
ами видинчани да се замислят кой ги ръководи последните 24 години и да ги сменят

2013.06.15 | 13:53

3
Айде сега видинчани, напред по моста и към по-нормални територии, който има акъл де, който не желае, да чака икономическото чудо от мостЯ. P.S. само един експиримент с гугъл стрийт вю, погледнете улиците и къщите на Калафат- не цъфнали и вързали, но изглеждат пак 60 пъти по-добре, от средно стат. наще село. Като се има в предвид, че румънците само преди 20 тина год бяха 60 пъти-позле от нас. Това само доказва, че сме втора ръка хора, никога няма да се "оправим", щото не ставаме. Само след 10 год. тук ще е апокалиптична картина а Румъния ще прилича много на европейска държава.
Любо

2013.06.15 | 06:44

1
Хубаво откриха моста, ами път по който да минават камионите? Я вижте Димово.......лунен пейзаж, или към Лом да карат, пак същото. Поредната недомислица, афиширана пред хората

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини