Българите не искат цигани за съседи

  • 14 юни 2013 16:01

  • 7407
  • 18
Българите не искат цигани за съседи
© Булфото

Повече от половината от българите не желаят да имат съседи цигани. Това показва изследване на Институт "Отворено общество", в което са участвали хора от цялата страна.

В момента неправителствената организация и още 18 партньори и институции участват в проект за милион и половина евро.
Той приключва през август догодина и ще обедини добрите модели за интеграция на ромите в Албания, България, Италия, Сърбия, Унгария, Румъния и Украйна, съобщава БНР.

Димитър Димитров от Института "Отворено общество" обясни, че около 80 на сто от ромите в Европа живеят в нашия регион - Югоизток.

Конкретните проблеми в ромските общности в Югоизточна Европа не са изненадващи - достъпът до образование, здравни услуги, безработицата и бедността. Образованите роми са се увеличили със 100 процента между последните две преброявания, но все още са само половин процент от цялата малцинствена група.

Изследванията на Института "Отворено общество" оспорват идеята, че българите са толерантни към ромите.

Въпреки особените условия на живот, не всички митове за ромите са верни, обяснява Димитров.

Според последното преброяване на националната статистика, ромите у нас са малко над 350 хиляди души - в сравнение с другите страни от Югоизточна Европа са най-голям дял на населението, призна Димитър Димитров от Института "Отворено общество". Най-много по брой обаче - около два милиона, те са в Румъния.

Той посочи, че италианците вече са дали примери за добри политики по внедряването им в обществото.

Бизнес организациите са силно активни в развита корпоративно социална отговорност. Музикалната академия в Милано приема за безплатно обучение ромски деца, които имат дарбата да свирят на някакъв инструмент, обясни Димитров.

Той е на мнение, че не е работа на неправителствените организации да интегрират ромите, а е работа на държавата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7407 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Сашо

2017.08.15 | 18:52

18
Отворено общество е престъпна организация, която трябва да бъде закрита, а нейните членове да бъдат съдени редом с всички управлявали България от 1944г. насам.
гошо

2017.08.15 | 18:51

17
Тези МОШЕници от "Отворено общество за кражбите на евреите" лъжат. НИКОЙ българин не желае крадливи и миризливи мангали за съседи.
1

2013.10.06 | 12:55

16
Мама ви мръсна мангали грозни , само гледате как да гепите нещо и да се въргаляте в мърсотия , да пиете и да правите мангалчета ако може да работиме ние да ви издържаме че вас не ви се работи не защото нема работа а защото където и да почнете да работите гледате нещо да гепите на вас това ви е в кръвта вие не сте по работата
yg

2013.10.06 | 12:55

15
ЩЕ ВИ *БА МАЙКАТА , ЧЕ КОЙ ЩЕ ИСКА БЕ ДА СИ ХОДЯТ У ТЪМНА ИНДИЯ И ДА СИ ИБАВАТ МАЙКИТЕ
СТИГА С ТАЗИ СВИНЩИНА.

2013.06.25 | 23:19

14
НЕПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА (ВСИЧКИ) ПОВТАРЯМ ВСИЧКИ НЕ ЖЕЛАЕМ ТАЗИ ПАРАЗИТНА НАЦИЯ. ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ СЪЩО. НОВИ ИЗБОРИ И НОВИ ЗАКОНИ В ЗАЩИТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ.

2013.06.25 | 23:19

13
Естествено, че не ги искаме. Комунистите ги направиха българи и ни ги натресоха тея маймуни в държавата да се чудим как да живеем сега. Опитаха се хора да направят от тях преди 70 години и до ден денешен никакъв напредък. По-лошо нещо от комунизма и простотията на циганите няма на тази планета...

2013.06.15 | 06:08

2
Не ги искам не само за съседи, ами изобщо в държавата ни. Стига вече са паразитирали на наш гръб.
KOCTA

2013.06.25 | 23:19

12
zasto prikazva6 taka nali i nie Balgarite sme romi nali takani nari4at v EC NASATA RABOTA E TSİGANSKA RABOTA
Към Gangadji

2013.06.25 | 23:17

11
А там, в Германия не се ли научихте на добри обноски? И как така там работите /ти го казваш/, а пък тук не искате? И как така в Германия си плащате всичко, а тук пак не искате? Ние ако не си платим тока - спират го, ако се возим без билет- глоба, а за вас такова нещо няма. Живеете ни на гърба и с право се ядосват хората. Така че поне си трайте, ако не друго! Знам, че има и свестни цигани, но са малко за жалост. И още нещо - много злобни сте /Виж си коментара/. Цитираш Иван Вазов, разни чешки художници, а по-неграмотно писане не съм виждала.
Към Gangadji

2013.06.25 | 23:17

10
Разбира се, че сте СВОБОДАТА! Освободени сте да не плащате нищо!
Към Gangadji

2013.06.21 | 08:36

9
Виж, явно всеки си защитава СВОИТЕ и по този въпрос няма да стигнем до споразумение.:) И пак казвам:- Никога не съм мразила свестните цигани, тези, които работят, плащат си всичко, не крадат и не хитруват. Питаш ме къде съм видяла омраза ли??? Ами, я пак си прочети собствения коментар към №16. Вярно, че и той ви е теглил една, но човекът с право е ядосан. Първо вие трябва да се промените и после ще ни се промени отношението към вас. И в интерес на истината, изглеждаш доста по напред от останалите си събратя.:) УСПЕХ!

Добави коментар

Водещи новини