Договор за БТК налива 79 млн. евро в хазната

  • 14 юни 2013 06:20

  • 1148
  • 1
Договор за БТК налива 79 млн. евро в хазната
©

79 млн. евро или 154,5 милиона лева влизат в държавната хазна след споразумение между държавата и приватизаторите на БТК - "Вива Венчърс" Виена и "Адвент Интернешънъл Сентрал енд Истърн Юръп".

Това научи "Труд" от източници, пожелали анонимност. Решението за споразумението с бившите собственици на телекома е взето от служебното правителство на премиера Марин Райков на заседание в последния ден на кабинета - 22 май.

Документът обаче е заведен в секретно деловодство по изричното настояване на ответната страна с аргумент, че разгласяването на текста би се отразило негативно на борсово търгувани ценни книжа.

Съгласно текста на решението българската държава се отказва от всякакви финансови претенции към приватизаторите на БТК срещу изплащането на сумата от 154,5 милиона лева.

Подписването му е било подкрепено от Министерството на финансите и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както и от експертизи на водещи юристи.

България спечели дело срещу "Вива Венчърс" и "Адвент" в Лондонския арбитражен съд за 93,5 млн. евро, но загуби друг иск в Парижкия арбитраж за неизпълнение на ангажименти за трудовата заетост през първите три години след приватизацията.

Там съдът не уважи претенции за 60 млн. лева на българската държава и в същото време ни осъди да платим съдебни разноски в размер на близо 6 млн. лева. Решението обаче все още не е влязло в сила заради обжалване пред Върховния касационен съд в София.

Проверка на "Труд" установи, че преди два дни делото е прекратено, вероятно заради постигнатото извънсъдебно споразумение.

С решението на служебното правителство спира и още едно арбитражно дело, което се очакваше да бъде заведено срещу "Вива Венчърс" и "Адвент" - иск за неспазени ангажименти към Министерството на отбраната, по който държавата планираше да търси 18 милиона лева. Падат и наложените от държавата запори върху имоти на телекома.

"Не можем да коментираме решения на правителството, които са от секретен характер", заявиха от прес-службата на БТК и отказаха какъвто и да е коментар по казуса. Сегашните собственици на телекома са съдействали за уреждането на спора.

Последвайте канала на

Novini.bg
1148 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.03 | 14:32

1
А защо не пише за дължимите над 300 милиона, които държавата определи за "нищожни" и опрости ей-така?

Добави коментар

Водещи новини