Патриарх Неофит отслужи тържествена литургия в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"

  • 13 юни 2013 20:29

  • 816
  • 0
Патриарх Неофит отслужи тържествена литургия в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"
© Булфото

На днешния голям християнски празник Възнесение Господне Българският патриарх Неофит и Американският митрополит Йосиф отслужиха тържествена литургия в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий". И двамата висши свещенослужители имат сантиментални спомени, свързани с храма, където майката на патриарха е била певица и диригент на хора. Оказа се, че Спасовден е и вторият храмов празник на църквата "Св. св. Кирил и Методий", предаде БНТ.

Патриарх Неофит отслужи за първи път литургия в църквата "Св. св. Кирил и Методий". С него беше и американският митрополит Йосиф. И двамата, които са приятели от години, споделиха, че са прекарвали дълги часове в храма, където майката на патриарха Стефанка Димитрова е била певица и диригент на хора.

"Спомням си детските години, когато в началния курс от първо до четвърто отделение бях ученик в съседното училище "Св. Кирил и Методий" и тук в този храм майка ми ме е водила да се помолим на Светите братя Кирил и Методий за успех в учението", споделя Българският патриарх Неофит.

Самата църква пък може да се счита за наследничка на стария храм "Св. Спас". На неговото място била построена банка, а покойният отец Емануил пренесъл тук всичката църковна утвар. Затова и Спасовден се счита за втори храмов празник на църквата. Митрополит Йосиф, чиито проповеди миряните винаги слушат с голям интерес, днес ги научи какъв е поздравът за Възнесение.

Другата седмица митрополит Йосиф няма да бъде избран за говорител на Синода, защото имал още работа в Америка, каза патриархът.

На въпрос кога ще бъдат избрани двамата нови митрополити, след като и митрополит Симеон подаде оставка, стана ясно, че когато има готовност за провеждане на такъв избор, Синодът ще съобщи.

"Да следват Христа, който ни възвиси от земята на небето!", пожела на днешния празник патриархът на българите.

Последвайте канала на

816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини