Ислямски проповедници тормозят Сатовча

  • 13 юни 2013 08:55

  • 2522
  • 7
Ислямски проповедници тормозят Сатовча
© Булфото

Ислямски проповедници притесняват жителите на Сатовча. В селото е пристигнала делегация от Саудитска Арабия, с цел проповядване на радикален ислям, предаде БТВ. Мъжете били облечени в бели дълги роби, обути с маратонки, а присъствието им смущавало местните.

„Те са атрактивни, защото са с бели носии от горе до долу, вървят по площада, кафе пият, срещат се с хора. Идвали са и друг път, но досега не ми е правило впечатление, след като вие ми се обадихте, се замислих и направих разговор с хората, с които общуват, а това са ходжите от населените места на Сатовча и Кочан. От тях разбрах, че идват всяка година от 2005 г.,” обясни кметът на Сатовча Арбен Мименов.

Сунитите са дошли от Франция, поканили са ги имамите на Кочан и Сатовча. „По принцип те съчетават полезното с приятното, пътуват, срещат се с хората, коментират някои работи и така,” коментира имамът на Сатовча Ахмед Абду Ахмед По думите му гостите сами организират пътуванията си, той заяви, че няма представа как финансират престоя си в България.

Кемал е с мароканско потекло, но казва, че е роден във Франция. Моли да не гледа към камерата, защото така повелява религията му, и твърди, че единствената причина да е в България е красивата и природа.

„Природата е много красива, въздухът е много чист, ние живеем в град и искаме да видим хората как живеят на село. Когато се връщаме във Франция, разказваме колко е красиво и много искат да дойдат и аз ги водя,” разказа Кемал пред БТВ.

Той заяви още, че всеки от посетителите сам плаща пътуването си. С местните хора говорят за живота в България. Кемал е учител в Париж и тази година е довел шестима студенти.

През 2009 г. бяха проверявани сигнали за насилствена ислямизация на учениците в района под натиск на тогавашната директорка. Тогава сигналите не бяха потвърдени, директорката замина в чужбина и сега директорът е друг. Джеват Дунчев казва, че гостите от Франция не са изявили желание да посетят местното училище, но дори и да го направят, няма да им позволи, защото целта му е училището да се развива в светска посока.

„Такова нещо няма да допусна и категорично залагам си името просто не са идвали и не са проповядвали подобна идеология или който и да е предмет,” заяви Джеват Дунчев.

Той обясни, че до преди няколко години в училището е имало ЗИП по религия, но вече такова обучение в училището в Сатовча няма. След нашия сигнал кметът на общината започна проверка.

Последвайте канала на

2522 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.07.03 | 21:40

7
Да посетят и централата на ПП "АТАКА". Че чалмата Сидер ага ,може да се обиди. НОВИТЕ ПОМАЦИ НА БЪЛГАРИЯ .
калин

2013.06.13 | 22:52

6
да ни е честита новата влас/коалиция,посока на управление/и машала
5678

2013.06.13 | 22:52

5
Дойде на власт ДПС и започна масово потурчване- просто нямам думи!!!!!!!

2013.06.13 | 22:52

4
Ама то не е нова властта.Те винаги са си били на власт и дори и ГЕРб са комунисти.Освен това Бойко много хитро втълпява на народа,че Доган е виновен,а в същото време ходи и се среща с турския си колега и му се кланя. Та няма значение кой е на власт,а какво прави.Всичките са маскари!

2013.06.13 | 22:52

3
ЗАБРАНЕТЕ ДПС ДОКАТО Е ВРЕМЕ

2013.06.13 | 22:52

2
А Атака къде са? Да не би да имат официален обяд с "гостите"?
Йори

2013.06.13 | 22:51

1
Къде си Воленееееееееееееееееееее ????????????

Добави коментар

Водещи новини