Стотици вампирски гробове край Варна

  • 13 юни 2013 06:47

  • 2506
  • 0
Стотици вампирски гробове край Варна
© Булфото

Стотици вампирски гробове има в старото гробище край варненския квартал „Виница”, който е известен в миналото като село Кестрич. За това свидетелства едно от първите годишни издания "Известия на Варненското археологическо дружество", което е от 1909 година и се съхранява във Варненския археологически музей, пише "Монитор".

“Пробождане на мъртвеца с нож в с. Кестрич”, както е озаглавен материалът, е една от най-любопитните публикации на страниците на годишните отчети и известията на дружеството. Автор е енорийският свещеник на Кестрич и двореца ”Евксиноград” Георги Антонов, който описва също “Населението на с. Кестрич” и  "Изваждане костите на умрели след 7 г., умиването им с вино и новото им погребване в с. Кестрич, Варненско".В публикацията за вампирите той разказва за странен ритуал, който е съществувал по тези места до 1885 година, припомня откривателят Митко Щерев. Неговият прадядо, фелдшерът Трифон Минков, заедно с братята Шкорпил е бил сред основателите на Археологическото дружество във Варна.

Наследникът на Минков също пази в дома си годишното издание от 1909 година, което разказва за странностите на хората от този край, разкрити и описани от някогашните изследователи. Според написаното от отец Георги, жителите на Кестрич имали доста зловеща традиция, ритуал за погребване на мъртви чужденци. Първо тялото престоявало една нощ в църквата, а на следващия ден, преди да бъде погребано, го пробождали със стар нож или шило в лявата страна под врата. Традицията изисквала това, защото починалите чужденци нямали близки, които да бдят над телата им през нощта.

Ритуалът на пробождането бил превантивна мярка в случай, че котка е прескочила трупа и той вампиряса. Ако не се забиело острието, душата на мъртвеца можела да тръгне из селото и да започне да смуче кръвта на животните, а след това и на малките деца, гласяло някогашното местно поверие, описано подробно в годишника на археологическото дружество във Варна. Преди зловещия ритуал на пробождането, тялото на мъртвеца се увивало в бодлив див шип, като в миналото хората тук вярвали, че така починалият няма да може да излезе от гроба си. Изданието на археологическото дружество от 1909 г. информира още, че в гробището край сегашния варненски квартал "Виница" има много вампирски гробове, защото зловещият обичай се е изпълнявал почти до края на XIX век.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини