Рушат дома на петчленно семейство

  • 12 юни 2013 16:07

  • 1855
  • 6
Рушат дома на петчленно семейство
©

Петчленно семейство от Долна Вереница ще остане без дом, след като Общината реши да събори сградата, в която живее.

От администрацията твърдят, че обектът е незаконен. Хората обаче обясняват, че това е заплетен казус и искат съдействието на омбудсана на Република България.

В пустееща сграда на бившата кооперация в селото преди пет години семейството на Маргарита Симеонова решило да започне семеен бизнес. Те получили разрешение за строителство на изкупвателен пункт за мляко, но поради здравословни причини мечтата им не се осъществила. Семейството започнало да използва сградата единствено като свое жилище, разказва БНТ.

"Според органите за контрол с това, че ние живеем в сградата, която е стопанска, а не жилищна, ние сме променили нейния начин на използване. Тоест ние сме я преустроили, без да сме строили нищо ново в нея. Поради това, че нямаме строителни книжа за нея, е незаконна и подлежи на премахване", обясни Маргарита Симеонова.

Оказва се обаче, че по закон за строените и ремонтираните сгради след 31 март 2001 г. не може да се изготвят липсващите строителни книжа и така единственото жилище на семейството, което има три малки деца, ще бъде съборено.

Днес представители на строителния контрол в Община Монтана, охранявани от полиция, трябваше да изпълнят заповедта за събарянето на сградата.

"Възлагателното писмо е до всички инстанции, включително и полиция, и заинтересовани лица. Там е указано, ако не е съгласен съответният собственик, имал е право да го обжалва в административен съд", твърди Александър Димов, главен инспектор в Регионален отдел за национален и строителен контрол.

"Представителите на Общината трябва да извадят имуществото, да го закарат на съхранение, а фирмата, която е подписала договор с ДНСК, да започне премахването", каза старши инспекторът Боян Бойчев.

При опита да се разбие една от входните врати, Маргарита Симеонова изскочи от дома си.

"Това е домът ми и няма да го напусна. Дайте ми съдебно решение, че имате право да влезете в дома ми! Тук са заченати и родени две деца и нямам никакво намерение да напускам дома си", твърдо заяви тя.

Дошлите да съборят двуетажната сграда, казаха, че отново ще дойдат с всички необходимите документи.

Последвайте канала на

1855 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
1

2013.06.13 | 02:45

6
Веднага се регистрирайте като цигани и няма да ви пипнат. Вече незаконните гета не се барат. Какво значат тука някакви си документи ако си мангал в България.
буркана

2013.06.13 | 02:45

5
На мангалите тези дни без проблем им узакониха незаконните коптори. За българско семейство с малки деца, които даже не са строили незаконно - НЕ МОЖЕ. Управляваха ни и продължават да ни управляват българомразци и циганофили. Ще дойде ден да хванем калашниците и всичките на стадиона, без значение от партии - всички са с еднакъв генезис и имат един и същи господар.
o,не...

2013.06.13 | 02:19

3
абсолютно си прав!и аз вземам калашника и идвам,вече сме 2-ма...........чакаме нови попълнения!

2013.06.13 | 02:28

4
Тук пак има някакви интереси.......жалко че живеем в такава Държава.....
Варна

2013.06.13 | 02:19

2
Ще трябва да грабваме байряците пак , ама този път с кола напред !

2013.06.13 | 02:19

1
Тази община от Долна Вереница наистина е ДОЛНА.

Добави коментар

Водещи новини