Шефът на Агенцията по храните: Не може евтиното да е качествено

  • 11 юни 2013 07:54

  • 1370
  • 2
Шефът на Агенцията по храните: Не може евтиното да е качествено
©

В момента хората купуват евтини храни и това е един от основните проблеми. Производителите произвеждат това, което се търси. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински в коментар на публикация в национален ежедневник, където се казва, че ядем колбаси, направени от свински зурли.

"Колбасите в ниския ценови сегмент съдържат соя и много "Е-та". Това са добавки, които са разрешени за влагане в храни, те не са толкова страшни. "Е-тата" от 100 до 200 са оцветители, от 200 до 300 са за удължаване срока на годност. Ние следим в храните да се влагат "Е-та", които са разрешени от наредбите, защото има такива, предназначени например само за сладкарската или месопреработвателната промишленост", посочи шефът на Агенцията по храните.

"Колкото са по-евтини колбасите, толкова повече количеството на соята и на консервантите в тях се увеличава. Има стоки, които сравнително добре балансират между качество и цена. Лошото е, че в последните 1-2 години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество", заяви д-р Кулински. Той обаче успокои, че все пак тези продукти не са опасни за здравето на потребителите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1370 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мирянин

2013.06.11 | 16:01

2
Аааа, може, меже! Може, ако държавата на съответния производител му е платила субсидия.
Инспектор

2013.06.11 | 11:05

1
Шефе, какво стана с коригирането на заплатите на испекторите от обстните дирекции. нали зимата точно това обещахте

Добави коментар

Водещи новини