90% от топломерите били с изхабена батерия

  • 10 юни 2013 06:21

  • 1929
  • 4
90% от топломерите били с изхабена батерия
© Булфото

Всеки 9 от 10 топломера са с батерия с минал срок на годност. Това сочат данните на фирмите за топлинно счетоводство с най-голям пазарен дял, пише в. "Монитор".

Общо в домовете на топлофицираните българи са монтирани 1,4 млн. топлинни разпределителя, които най-късно догодина трябва да бъдат подменени с нови. Разбира се, ако топлинното счетоводство остане единственият позволен от закона начин за разпределение в сградите етажна собственост. По различни оценки преоборудването с нови уреди ще коства на абонатите най-малко 50 млн. лв.

От "Техем" съобщиха, че в София уредите с изтекъл живот на батериите са 99 на сто от всички. По данни на икономическото и енергийно ведомство този топлинен счетоводител е с пазарен дял от близо 40 на сто към средата на миналата година. В същото време процентът на клиентите, които са сменили уредите си, е 68%.

При "Нелбо", която държи други 13% от пазара, процентът на топломерите с над 10-годишна батерия в столицата е 70 на сто. Като едва 25% от абонатите са се преоборудвали.

В провинцията обаче съотношенията са по-различни. Във Враца например при 45% уреди с батерия над 10 г. процентът на клиентите, които са си купили нови топломери, е 55 на сто. От топлофицираните перничани пък 60 на сто вече са с нови уреди за дялово разпределение. Така за подмяна остават 40% от разпределителите по радиаторите.

В средата на миналата година процентът на уредите с изтекъл живот на батерията беше едва 40%, а този на абонатите с нови топлоразпределители - около 5 на сто.

Изтичането на 10-годишния срок на батерията не прави уреда негоден автоматично. Обичайно той може да изкара около една - две години още. Ако дисплеят на топломера обаче изгасне и данните от него не могат да бъдат извадени след това, сметката ще се прави според отчетеното потребление за миналия сезон. Това означава, че ако тази зима някой от разпределителите ви е спрял да работи, ще се вземе потреблението от миналата зима. Тя обаче беше в пъти по-студена от тази зима, което ще увеличи сериозно сметката.

Подмяната на разпределител излиза около 30 - 40 лв. на брой, като по-скъпите са тези с възможност за дистанционен отчет. Доста по-солено - между 80 и 90 лв. - излизат водомерите с радиомодул.

Ако сте решили да минавате на топломери с дистанционно отчитане, такива трябва да са и водомерите.

Малко известно е, че колкото и да са модерни, и новите топломери имат същия срок на живот като старите - 10 г., плюс една - две години гратис. Проблемът идва не от самия уред, а от батерията, която има определен срок на живот.

Фирмите за топлинно счетоводство обаче предпочитат да пропускат този факт. Така се случи и през 2001 - 2002 г. при първото масово поставяне на топломери. Само една фирма разполага с уреди, чиито батерии могат да бъдат подменени.

Според Директива 2012/27 на ЕС за енергийната ефективност до края на 2014 г. всички сметки за парно, ток и вода у нас трябва да са реални. В частност за парното това не значи, че трябва задължително да бъдат монтирани уреди с дистанционно отчитане. Всеки клиент може да се самоотчита и пак да получава действителни сметки.

Последвайте канала на

1929 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Топломер

2018.03.06 | 07:14

4
Фирмите за топлинно счетоводство са 100% излишни във веригата. Посредници, които само се чудат откъде и те да вземат пари.
Друг човек

2018.03.06 | 07:14

3
а пък Герб всичко си изпълниха.. хахаха
Един човек

2018.03.06 | 07:13

2
БСП обеща, заплати по 2000 евро, пенсии по 500 евро, почти безплатни ток и парно, бира от чешмата вместо вода............ да ама друг път
Смешници

2013.12.15 | 12:32

1
Тези ни правят на ОВЦЕ.Още малко тази шибана държава,че ни задължи,когато ти изпляска акумулатора на колата да си купуваме нови коли.

Добави коментар

Водещи новини