Гората в Старозагорско съхне

  • 08 юни 2013 20:29

  • 2573
  • 8
Гората в Старозагорско съхне
©

Десетки хиляди декари иглолистна гора в Стара планина и Средна гора изсъхват. Само за месец процесът при черния и белия бор се е активизирал и обхваща все по-големи площи, обясниха специалистите. Причината е вид патогенна гъба по белия бор и корояд по черния. За да се спре процесът, трябва да се вземат спешни мерки и да започне санитарна сеч на болните дървета, съобщи БНТ.

Изсъхването на гората в Старозагорско започнало още след големите пожари в региона през 2007 година. Миналата година процесът спрял и се активизирал от началото на тази. Експерти казват, че причините са комплексни - високите температури и сушата през миналата година, които от своя страна са довели до появата на коренова гъба по бора.

"Причинява изсъхване на стъблото и на короната, опадват иглиците, изсъхват шишарки, опадва кората на дървото, дървото си изсъхва", обясни Владимир Атанасов, заместник-директор Държавно горско стопанство - Казанлък.

От горското стопанство се опасяват, че иглолистните гори изсъхват с много бързи темпове.

"Съхненето не е само тук, в нашата долина, или нашия край, съхненето вече е по цялата Старопланинска верига", твърди Атанасов.

Вече е започнала маркировката на болните дървета. Предстои обявяване на тръжна процедура за избор на фирма за дърводобив.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2573 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.06.10 | 07:33

8
съжалявам баце род сме но и това нема да те спаси а кого псуваш за тая работа трябва инструментариум а до селският елит -МАРШ НА ТРУДОВАШКАТА ЧЕШМА НА КУРС !
Руд

2013.06.10 | 00:41

7
Неизбежно е при това утилизиране на стари боеприпаси.Ще изсъхне гората на Стара Планина и на Средна Гора."Спечелилите" търга фирми ще извършат "санитарна сеч".Ще формализират мероприятието като много успешно.Ще координират ПАРИЧНИТЕ потоци....И за нашите наследници ще остане един голям,пуст и отровен от химикали баир.Да им е Честито на живущите в прилежащите раьони! Преди 10 дни сами си я избраха тази съдба на местният референдум относно закриване на военния полигон в село Змеево. Хайде да ви е сладко!

2013.06.09 | 17:38

4
Глупости, утилизирането на боеприпаси няма нищо общо със съхненето на гората! Проблема е в киселинните дъждове, предизвикани от ТЕЦ-овете Марица-Изток, и по-специално така наречените "американски тецове", които нямат филтри на димните газове. Медиите и политиците крият истината от народа и насочват недоволството към полигона Змеево. И народа, защото е прост, верва.
БГ

2013.06.09 | 21:07

5
След последното изречение вече разбрахме защо съхнат дърветата ....... Една малка дупка в стола ,налива се в нея определена течност ,да не споменавам каква. И процесът на съхнене почва . Но едвали в беззаконието наречено България някой ще направи нещо.

2013.06.09 | 21:07

6
Сега след като са осигурени парите за циганите, трябва да им се осигури и топлото. Забележете през 2007 почва да спира съхненето, и сега изведнъж когато БСП идва на власт дърветата почват да съхнат. Да изсъхнат всички които им вредят като тези дървета. Боклуци, ще унищожат България!

2013.06.09 | 17:37

3
ДПС И БСП започват ,тези които ги избраха да ви е..ба майката!!!

2013.06.09 | 08:27

1
Щото и ние на теб също.

2013.06.09 | 13:59

2
НЕ Е СЛУЧАЙНО ТОВА ИМА НЕЩО НЕРЕДНО!!

Добави коментар

Водещи новини