Продават заразени турски домати

  • 06 юни 2013 14:22

  • 2288
  • 0
Продават заразени турски домати
© Снимка © gettyimages

Седем буса с турски домати, заразени с миниращ молец, от няколко дни продават на ключови места на Пазара на производителя в село Огняново, пише сайтът marica.

Сигналът е подаден от Росица Стоилова, производителка на зеленчука от същото село. Жената призна, че е била притеснена първо от цената на турската стока. Килограмът бил по 70 стотинки. А българските стопани тепърва ще започват да изкарват своето производство. Разчитат на цени поне от 1.80 лева за килограм на едро. Само така могат да се покрият разходите по ранното производство, което от година на година става все по-скъпо. Особено в частта за отоплението, казва Стоилова. Според нея управниците на борсата трябва да предложат някаква закрила на българските земеделци. Примерно - да вземат по-високи такси от вносителите или да ги отделят на тържището, а Пазарът на производителя да е само за произведени у нас земеделски стоки. Г-жа Стоилова казва още, че е забелязала по внесените от Турция домати видими следи от миниращ молец - един от най-опасните вредители, нанасящи големи икономически щети на земеделците. Ако молците се прехвърлят на нашите насаждения, кой ще потърси отговорност на турците, пита се Росица Стоилова.

Шефката на борсата Нина Дачева обясни, че не е предвидено да се вземат по-високи такси от чужденци, отколкото са тези за българи. Пазарът на производителя е на всички и правилата на работа не позволяват на един да вземеш една цена, а на друг, понеже не е българин, друга, обясни г-жа Дачева. Няма и опция небългарските производители или търговци да бъдат изпращани на тържището. Шефката на борсата коментира, че тази мярка така или иначе не би помогнала - и там ходят търговци на едро, и там се продава, както и на Пазара на производителя. Правилата на пазарната икономика не позволяват и защитна намеса в цените, така че всеки вносител или търговец би могъл необезпокояван да продава дори домати за 10 стотинки.

Убедена съм, че в турските домати няма миниращ молец, увери още директорката. Това е стока, минала през митница, получила е сертификат за безопасност. Служители на борсата също всеки ден обхождат и проверяват стоката. Миналата година разкрили точно домати с миниращ молец. Веднага алармирали Агенцията по храните и партидата била унищожена.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини