Детски градини ще дежурят в София през лятото

  • 06 юни 2013 07:20

  • 2090
  • 0
Детски градини ще дежурят в София през лятото
©

70 детски градини ще дежурят през август в София, съобщава в. "Монитор".

Родителите ще трябва да сменят забавачката за децата си, тъй като повечето от градините ще хлопнат врати за ремонти на покриви, саниране и нова дограма. Малчуганите ще бъдат преместени в смесени групи в тяхната или в дежурна забавачка, която ще работи нонстоп, дори и през най-отпускарския месец. Дежурните градини ще бъдат обявени на сайта на Столична община, а освен това директорите са длъжни да залепят списък на заведенията, които ще работят.

През юли от 197 детски градини ще работят 130. В районите „Искър” и „Студентски” отворени ще бъдат всички детски заведения. „През август дежурните забавачки ще приемат всички малчугани от района в смесени групи, след като родителите подадат заявление”, обясни пред „Монитор” Мария Минчева, шеф на дирекция „Образование” в общината. Тя е категорична, че недостиг на места няма да има. Всички хлапета ще могат да посещават забавачките до последния ден на месеца, дори ако родителите им са писали, че ще ги оставят вкъщи, успокоиха от общината. Броят на дежурните детски градини е съобразен с този на хлапетата.

В район „Красно село” обаче ще има само една отворена сграда през август. До средата на месеца това ще е 85-а ЦДГ, а от 19-и до септември ще е 124-та ЦДГ. „Повечето от градините в този район пострадаха при земетресението. Налагат се спешни ремонти или конструктивни укрепвания, защото за нас е важна сигурността на децата”, обясни Минчева. По думите й в момента общината спешно търси варианти да се отворят още градини през август. „Ако е необходимо, децата ще бъдат пренасочени в градини в съседни райони. Стремим се дори едно дете да има желаещо, да му осигурим място в забавачка”, обясни Минчева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини