Жените с 33% по-ниски пенсии

  • 04 юни 2013 06:30

  • 1034
  • 1
Жените с 33% по-ниски пенсии
©

Жените у нас получават с 33% по-ниски пенсии от мъжете. Това показва доклад, оповестен вчера от еврокомисаря по правосъдие и граждански права Вивиан Рейдинг, пише в. Монитор.

Общо за Европа жените получават 39% по-ниски пенсии. Според ЕК причините за това са основно три – обикновено те работят на по-ниски позиции, получават по-малко доходи и работят по-малко часове и години. Въпреки че страната ни е в средата на таблицата в ЕС българките попадат сред 17-те държави членки със съществени разлики между пенсиите на двата пола. Най-големи са те в Люксембург, където жените получават с 47% по-малко от мъжете. В Германия пък разликата е 44%. Най-малък е превесът за мъжете в Естония (4%). Според Брюксел бракът и майчинството увеличават разликата. Оказва се, че неомъжените жени получават с около 17% по-малки пенсии след 65 г. Освен това раждането на деца води до по-неблагоприятни условия за пенсиониране. В повечето случаи тази „санкция” нараства заедно с броя на децата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.07 | 14:02

1
Възрастта за пенсиониране да се замрази и да не се допуска пенсионери да работят и да заемат местата на млади хора. Не може едни да гладуват, а други да вземат два дохода.

Добави коментар

Водещи новини