Предлагат компенсации за деца без забавачка

  • 02 юни 2013 19:20

  • 1514
  • 0
Предлагат компенсации за деца без забавачка
©

Децата, които не са се класирали за забавачка, да получават финансови компенсации - това предлагат депутати от БСП. Промените ще задължат общините да плащат месечна издръжка на всички родители, които са ощетени от недостига на места в детските градини, съобщи TV 7.

Предложението е внесено в деловодството на Парламента от трима бивши общински съветници в София. Промените задължават кметовете в цялата страна да осигурят места в детските градини за всички желаещи. В големи градове като София обаче базата не е достатъчна.

Депутатите се надяват, че промените ще се гласуват до края на годината, за да може общините да планират и парите за компенсации. Сметките показват, че кметът на София трябва да намери около 10 млн. лв. за обезщетения на 7000 деца, които нямат места в забавачките.

От общината смятат, че компенсациите може да накарат ромските семейства да спрат децата си от градина. Затова според тях е по-добре парите да се инвестират в строителство на нови детски градини. Тодор Чобанов очаква през следващата година проблемът с недостига на места да се реши, защото в момента общината строи около 40 нови забавачки.

Последвайте канала на

1514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини