Шефове крият работниците си в мазетата при проверки

  • 29 юли 2011 06:56

  • 961
  • 1
Шефове крият работниците си в мазетата при проверки
©

Най-често работниците са младежи под 18 години, които всеки ден получават различна надница.

Учениците работят предимно като бармани и сервитьори. Те получават между 300 и 400 лева на месец. Младежите не са придирчиви дали работодателите ще им плащат осигуровки. Те са доволни, че са намерили все пак някаква работа и ще могат да извадят дребни пари за прехраната си. В много редки случаи работодателите са склонни да плащат по 500 или по 600 лева, и то само ако работният ден е над 8 часа. Тази категория наемни работници е предпочитана и по друга причина.

Току-що завършилите средно образование млади хора са физически издръжливи и за разлика от по-възрастните могат да работят и по 16 часа дневно, без да се оплакват. Масираните проверки на НАП и Инспекцията по труда потвърдиха това лято съмненията, че ученици и студенти масово работят без трудови договори по морето. Инспекторите спипаха в Созопол огромен ресторант, в който нямаше нито един нает на трудов договор. За да се спестят осигуровките, работодателите плащат на келнерите и на барманите си на ръка. Всички са инструктирани да твърдят пред данъчните, че им е първи ден на работа и са дошли, за да огледат обстановката.

Друго масово явление по морето е да се мами държавата с фалшиви трудови договори с 4-часово работно време. Всъщност работниците полагат труд на пълен работен ден, но са осигурявани за половин, за да се пестят пари. За да хванат измамата, данъчните са принудени да дебнат дни наред по кръчмите, за да докажат, че персоналът работи много повече от 4 часа.


Неопитните ученици и студенти, дошли да търсят прехрана по морските курорти, често стават жертва на безскрупулни работодатели, които ги оставят буквално без стотинка. Хитрите предприемачи подбират само ученици, обещават им прилично месечно възнаграждение, а когато дойде време за заплати, гонят накуп всичките си служители. Естествено, не им плащат заплати с измисленото оправдание, че липсват пари от касата, или че не са доволни от труда им. На техните места автоматично идват нови попълнения, без да подозират, че ги очаква същото. По този начин безскрупулните търговци си спестяват тотално разхода за заплати и изкарват сезона на гърба на неопитните хлапета.

Последвайте канала на

Десислава Станева
961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
:)

2011.07.29 | 08:48

1
Те и без това си взимат достатъчно от подкупи, как иначе сивата икономика ще е над 70 % в страната ако си вършеха работата........?

Добави коментар

Водещи новини