Два протеста срещу ГМО храните

  • 25 май 2013 09:21

  • 1166
  • 0
Два протеста срещу ГМО храните
©

Граждани отново въстават срещу генно модифицираните организми в храните и най-големия им производител в света – американския гигант „Монсанто”, съобщава БТВ.

Две паралелни протестни шествия, организирани във Фейсбук, ще се проведат от 14:00 часа днес в София и Велико Търново под мотото „Време е да си върнем храната. Време е за марш срещу „Монсанто”. В старата столица шествието ще тръгне от Европейския център към сградата на общината, а в София – от площад „Независимост" към Министерството на земеделието и храните и към Министерството на околната среда и водите. Целта на марша е защита на чистата храна, на малките стопанства, да се разпространи информация за опасностите от ГМО храните, посочват организаторите.

Американската компания „Монсанто" е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Нейната царевица МОН 810 е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте. Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от двете ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС. През януари 2013 г. Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на ГМО в рамките на ЕС до края на своя мандат през 2014 г. и да преговаря по въпроса със страните членки, припомнят организаторите на днешния протест.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини