Столичните бакшиши искат по - високи цени

  • 24 май 2013 06:30

  • 1588
  • 0
Столичните бакшиши искат по - високи цени
© Булфото

Таксиметрови компании искат Столичната община да вдигне тавана на цените с около 30 ст. на километър. Писмото е внесено на „Московска” 33 от Националната федерация на таксиметровите водачи в България. Искането беше обсъдено на заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС), съобщава в. "Монитор".

Към момента горният праг за превоз на километър, определен от Столичната община, е 1,30 лв. през деня и 1,60 лв. през нощта.

От компаниите оправдаха исканото увеличение на пределните цени с мотива, че от 2 г. общината не е правила актуализация на тарифите, а цените на горивата са се повишили. „Според нашите разчети шофьор, който си плаща всичко и е извън сивия сектор, трябва да вози минимум на 1,60 лв.”, обясни председателят на федерацията Яне Янков пред транспортната комисия. По думите му, по-високата тарифа ще даде възможност да се обособи бизнес класа при автомобилите. Тя ще е от скъпи коли, с кожени тапицерии, климатроник и други екстри. Идеята на таксиметровите фирми е на клиентите да се предложи по-голям избор за удобно пътуване. „Ако една кола е нова и луксозна, защо да не взема повече пари от обикновеното такси”, обясни Янков. Той допълни, че ще е най-добре автомобилите, които ще са от т.нар. бизнес класа, да са в различен цвят, за да се различават от евтините. Според становище на три от водещите таксиметрови компании до общината обаче няма нужда от скок на тавана на цените.

„През следващата седмица ще се проведе специална среща за таксиметровите услуги, на която ще се обсъди и евентуално актуализиране на цената, което обаче не означава, че тя ще е по-висока”, обясни председателят на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев.

В следващите седмици съветниците, кметството и компаниите ще седнат на една маса и за да определят лимит на броя на такситата в София. Сега в столицата има около 5800 жълти коли. „На тези срещи ще се обсъжда и актуализация на броя на стоянките на такситата”, обясни Тошев. Някои от местата бяха закрити заради строежа на метрото и организацията на движението в града. За сметка на това общината ще посочи нови терени, където таксиджиите да спират. „Ще се въведе ред и в местата, попадащи в синя зона, защото сега шофьорите масово чакат клиенти, без да плащат за това”, обясни Тошев.

Ще се обсъжда и правото на такситата да се движат и в бус лентите. Те ще могат да използват платното за градския транспорт само ако возят клиенти. Ако колите обаче са празни, а се движат в лентите за рейсовете, ще бъдат санкционирани.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини