Цигани отлагат протест срещу събарянето на църква в барака

  • 23 май 2013 11:28

  • 1244
  • 1
Цигани отлагат протест срещу събарянето на църква в барака
©

Ромите от квартал "Кремиковци" в гърменското село Марчево отложиха протеста срещу събарянето на ламаринена постройка, която са ползвали като евангелистка църква, за понеделник.

Причината за това е, че до вчера те не бяха подали официално искане за провеждане на подобни действия. "Вече в Общината са внесени необходимите документи и ние сме уведомени за намеренията на протестиращите. Планиран е митинг, който ще се проведе в понеделник от 09:00 до 11:00 часа пред сградата на кметството", каза за Дарик Минка Капитанова, зам.-кмет на Гърмен.

Намеренията на протестиращите бяха да се съберат днес в 09:00 часа пред Общината, където около 1000 души да изкажат недоволството си от действията на общинска администрация. "Протестираме, защото ни събориха църквата, сега като няма къде да се молим, хората ще започнат отново да крадат и пиянстват. Сринаха храма ни, защото на миналите избори не гласувахме за ДПС", заяви един от протестиращите Иван Айдаров в интервю за Дарик.

Според бившия кмет на Гърмен и настоящ депутат Ахмед Башев обаче, съборената постройка не е била със статут на молитвен дом. "Това не е никаква църква, нито молитвен дом. Това е една метална барака, ползвана като социален център.

Преди години председателят на фондация "Интегро" Дияна Карагьозова поиска официално от Общинската администрация в Гърмен да им предоставим помещение за социален център, в който да се събират по проекти, да се провеждат здравни и образователни беседи с населението в ромския квартал. Тази молба бе уважена, помещението бе предоставено", обясни бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев.

Той каза още, че постройката е съборена отново по молба на Дияна Карагьозова, тъй като според нея част от ромите в селото са се прикачили незаконно към ел. таблото на социалния център.

Последвайте канала на

Novini.bg
1244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитър Георгиев

2013.06.13 | 19:26

1
Оправете си правописа в заглавието!

Добави коментар

Водещи новини