Преизбраха Христо Григоров за председател на БЧК

  • 18 май 2013 11:26

  • 2512
  • 5
Преизбраха Христо Григоров за председател на БЧК
© Булфото

Христо Григоров е преизбран за председател на Българския Червен кръст (БЧК) с пълно единодушие. Кандидатурата на Григоров беше единствената. От 79 гласували, той е получил 79 гласа.

Христо Григоров е председател на Българския Червен кръст от 2001 г. и това ще е четвърти мандат за него.

По време на Първата сесия на 65-ото Общо събрание на Български червен кръст бяха избрани и заместник-председатели на БЧК за следващия четиригодишен мандат. Това са проф. Здравко Маринов и д-р Валентин Пеев.

На първата сесия на 65-ото Общо събрание делегатите проведоха избор за председател и заместник-председатели на БЧК, за членове на Националния съвет, Националната контролна комисия и Етичната комисия на организацията за следващия 4-годишен мандат.

Христо Григоров бе преизбран с пълно мнозинство /от 79 бюлетини, 79 „за“/ за председател на БЧК за четвърти мандат, а за негови заместници бяха избрани проф. Здравко Маринов – делегат от столицата и д-р Валентин Пеев – делегат от София-област.

В състава на Националния съвет на БЧК влязоха още: Илия Раев (делегат от Варна), Христо Паунов (делегат от Пловдив), Анета Янакиева (делегат от София), д-р Николай Чобанов (делегат от Шумен), Стойчо Стойчев (делегат от Ямбол), Кристиян Пеняшки (председател на БМЧК), Веселин Ганчев (Планинска спасителна служба на БЧК) и доц. Стоян Андонов (Водноспасителна служба на БЧК). Събранието избра и Национална контролна комисия и Етична комисия на организацията.

Най-висшият форум на организацията бе открит вчера от председателя на БЧК Христо Григоров, който приветства делегатите и представи официалните гости - представители на президентството, на правителството, на министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на труда и социалната политика, на други държавни структури и неправителствени организации. Прочетени бяха приветствия от президента Росен Плевнелиев, от министър-председателя Марин Райков, от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика, от директора на ГД "ПБЗН" - МВР, от председателите не СБА, КНСБ, БЛС, БЗС, от Съюза на офицерите от резерва, от пациентски организации и други партньори на БЧК.

От името на Националния съвет председателят на организацията Христо Григоров направи пред делегатите подробен анализ за дейността на БЧК през 2009 – 2012 г. Бе отчетен един изключително успешен период, през който Българският Червен кръст затвърди ролята си на значим фактор, поставящ на вниманието на обществото важни социални проблеми и въпроси, свързани с хуманитарните ценности, подпомагащ уязвимите и работещ за застъпничество на правата на гражданите и превенция на негативните явления. Към най-уязвимите в нашата страна бяха насочени десетки проекти и предоставени помощи и услуги на стотици хиляди хора. БЧК постигна значителна организационна и финансова стабилност. Използвани бяха съвременни подходи и форми на работа при повишена прозрачност и отчетност; подобрени бяха ефективността, контролът и управлението на риска.

Повишен бе капацитетът на БЧК и бе изградена широка партньорска мрежа за изпълнение на приоритетните задачи на организацията. Отбелязан беше и значителният принос на Българския Червен кръст в развитието на доброволчеството, в превенцията на социално значимите болести сред населението и най-вече сред младите хора, в подготовката за реакция в случай на масови бедствия, аварии и катастрофи и за осъществяване на спасителни действия в планините и водните басейни, в интегрирането на бежанците и мигрантите в нашата страна, в разпространението на принципите и нормите на международното хуманитарно право. Откроена бе ролята и значението на Българския младежки Червен кръст във всички приоритетни направления на работа на БЧК. Подчертани бяха общественото доверие и подкрепа за БЧК, неговият авторитет в страната и чужбина, разширените международни връзки.

Делегатите единодушно приеха отчета за работата на организацията в периода 2009 - 2012 г., отчетите на Националната контролна комисия и на Етичната комисия за 2009 - 2012 г., както и отчет за бюджета на БЧК за 2012 г.

Членовете на Общото събрание актуализираха стратегическия план за действие на БЧК до 2020 г. и приеха план и бюджет на организацията за 2013 г.

Последвайте канала на

2512 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Qna vasileva

2015.01.22 | 11:25

5
Честито на г-н Григоров!Всички знаем за мисията на БЧК,особено доброволният принцип на членовете му.Не може без такива организации на хуманност и помощ.q
:-)

2015.01.22 | 11:25

4
Този е като Тодор Живков. Единствен кандидат избиран от избрани от него хора
свидетел

2015.01.22 | 11:24

3
аз лично знам много уважавания г-н Григоров как една фирма на негов приятел,смени телефонната централа на БЧК без никакви конкурси,на безбожно висока цена,срещу определена комисионна,знам и как много близък приятел на г-н Григоров ползва два офиса в централата на БЧК за 300 лева наем,и че и двамата са отрочета на БКП

2015.01.22 | 11:24

2
ДВАМАТА С БРАТ МУ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ПУБЛИЧНО ОБЕСЕНИ И ДА ИМ СЕ КОНФИСКУВА ИМУЩЕСТВОТО НА ТИЯ ЧЕРВЕНИ МУШЕННИЦИ
tozi e za zatvora

2015.01.22 | 11:24

1
...... Tozi triabvashe odavna da e zad reshetkite !!! Mafiota Hristo Grigorov e nedosegaem . Mafiata v BCK - preizbra otnovo glavataria si

Добави коментар

Водещи новини