Гледай на живо

Евро 2020: Хърватия - Чехия 1:1

Ударен строеж в "Яйлата" взриви социалните мрежи

12 май 2013 20:08

Ударен строеж в "Яйлата" взриви социалните мрежи
© Тома Белев
4322 1

"Докато гражданите гласуват, лудите си лудуват. Това е строеж в архелогичен резерват Яйлата (изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 на Конституцията) и защитените зони Калиакра и Комплекс Калиакра". Това е написал под снимка в профила си във Фейсбук известният екоактивист Тома Белев.

Според текста, публикуван от Белев строителството е започнало привечер на 10 май. Новината взриви социалните мрежи, а във Фейсбук групата "Свободен Камен Бряг" се появи информация, че в края на седмицата усилено е бил подготвян кофража за изливането на бетон. "Молим медиите, неправителствените организации, Национален институт за паметниците на културата и Районната инспекция за опазване и контролна околната среда да вземат спешни мерки за спиране на незаконния строеж!" пишат Владо Руменов и Борислав Попов, членове и съучредители на групата.

Пак в социалната мрежа други гражданите отправят апел за намеса в казуса от страна на "Зелените", правоохранителните органи, кмета на Каварна и областния управител на Добричка област. Според публикациите във Фейсбук строителството в археологическия резерват "Яйлата" се извършва въпреки осъдителна присъда срещу инвеститорите, която ги задължава да възстановят околната среда, пише dnevnik.bg.

Според Петко Ковачев от Института за зелена политика, моментът за възобновяване на строителството умишлено е избран така, че да съвпадне с деня на изборите. По информация на подателите сигнала, полицията е отказала съдействие, тъй като е ангажирана с охраната на изборните секции и бюлетините, съобщава сайтът на Мрежата за гражданско действие "Блу линк".

Теренът, върху който и в момента се извършва строителство е с площ от около 1.5 дка. По информация от Община Каварна инвеститорите, известни в града като братя Павлови са успели да отменят по съдебен път заповед на кмета на общината Цонко Цонев за спиране на строителството. Сега според него инвеститорите притежавали пълен комплект документи и редовно строително разрешение, което им позволявало да пристъпят отново към реализацията си на проекта в резервата Яйлата.

Според Тома Белев обаче строителното разрешително е издадено за възстановяване на стара рибарска хижа с навес, която е съществувала на това място и преди и преди, а не за изграждането на нова постройка.

Борислава Замфирова
4322 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
de sa vlastite

2013.05.14 | 09:14

1
zatvor po by6Yrazat aprocedura

Добави коментар

Водещи новини