Раздават одеяла срещу живи факли

  • 12 май 2013 06:22

  • 1637
  • 2
Раздават одеяла срещу живи факли
©

Пет противопожарни одеяла са раздадени на общинска полиция в София, каза шефът на Дирекцията за обществен ред и сигурност Красимир Димитров пред „Монитор”. Целта е, ако има нови случаи на самозапалване, ченгетата да ги мятат бързо върху хората факли. От началото на годината 6 човека си драснаха клечката.

110 общински полицаи обикалят центъра на София, парковете и градините, както и някои от кварталите, където има висока престъпност. Постоянни патрули обхождат района между ЦУМ и Ларгото. Те са снабдени със специалните одеяла. Наблизо е и президентството, където преди 2 месеца мъж се самозапали и служителите на НСО го спасиха с пожарогасители.

Специалните одеяла са направени от фино тъкани негорими стъклени нишки. Всяко е индивидуално опаковано в удобен за съхранение калъф в ярък цвят, така че да намират лесно. По принцип противопожарни одеяла се използват от огнеборците за оборудване на промишлени, административни сгради, хотели, болници и готварски помещения. Прилагат се и за локално потушаване на възникнало огнище, за повиване на засегнати от огън и пламъци не само хора, а и предмети и машини, както и за изолиране на уреди, които са опасни, ако се запалят. „В САЩ във всяка кухня хората имат противопожарни одеяла, ако им се запали фурната, да го метнат отгоре”, обясни зам- кметът по финансите на София Дончо Барбалов, който е одобрил покупката на одеялата.

Фирмите ги предлагат в два варианта - леки и тежки. Първите са с цена от 28 лв., а тежките, които са с по-плътни нишки, струват между 43 и 140 лв. Размерите им най-често са 1,50 м на 1,50 м. Досега полицаите в София не бяха снабдявани с противопожарни одеяла. При един от случаите, в които гражданин заплаши, че ще се самозапали пред президентството, ченге, което седеше плътно зад него, държеше в джоба на служебното си яке малък пожарогасител, за да действа в случай на нужда. Такива има и на входовете на държавните институции. Обикновено пред сградите им хората протестират срещу водената политика.

Последвайте канала на

Novini.bg
1637 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.05.12 | 18:46

2
Няма да си останат само 6 човека. Още ще си драснат клечката и одеялата няма да ги спасят. Намерете им работа, дайте им помощи, пари, дом, ей такива неща. Одеялата можете да си ги бутнете някъде, да не казвам къде, щото пак няма да ми се получи коментара.
niki

2013.05.12 | 16:59

1
един ненормалник щом е решил да се самоубие никой не може да го спре ,той винаги ще намери начин

Добави коментар

Водещи новини