10 града се включват в Нощта на литературата

  • 09 май 2013 14:40

  • 684
  • 0
10 града се включват в Нощта на литературата
© Булфото

Десет български града ще се включат на 15 май в Нощта на литературата. Проектът, иницииран от Чешкия център, се провежда в страната ни за втора поредна година. Събитието представлява четения в нетрадиционни градски пространства, като на всеки половин час известни актьори и публични личности четат откъси от произведения на съвременната европейска литература.

В 18 часа на 15 май едновременно във всички участващи градове ще започне четенетo на откъсите от съвременни европейски автори, заяви Катерина Хортова, директор на Чешкия културен институт. По думите й в проекта Нощ на литературата активно участват Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Маргарита Руменова от Чешкия културен институт разказа повече за организацията в столицата: "В София има 12 места, т.нар. "гнезда", в които се провежда четенето. Заданието за всеки от културните институти беше да избере поне едно място, което е извън неговата база, тоест извън институтите. Идеята е това да бъдат интересни, атрактивни места, които по принцип не са свързани с четенето - например Централна поща".

За любителите на четенето организаторите на проекта са предвидили и томбола с награди, обясни Катерина Хортова. По думите й всеки посетител има възможност да си вземе брошура и да получи печат от посетените от него места. Който има поне пет печата, може да участва в томболата, която ще се проведе в Чешкия културен институт.

Сред известните личности, които ще се включат в четенето, са Иван Юруков, Стоян Алексиев, Филип Трифонов и Явор Бахаров.

Последвайте канала на

684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини