Възстановяват изчезналите у нас белошипи ветрушки

  • 08 май 2013 10:10

  • 1686
  • 0
Възстановяват изчезналите у нас белошипи ветрушки
©

Изчезналите, като гнездящ вид от природата на България белошипи ветрушки (Falco naumanni), снесоха първите си яйца за тази година в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Това съобщиха от центъра, който участва в проект "Възстановяване на белошипата ветрушка".

Редките птици, за които няма категорични данни че днес гнездят в България, се размножават успешно в центъра за поредна година. Застрашените соколчета са част от програма, целяща възстановяване на вида, като гнездящ на територията на страната. С цел гарантирането на достатъчно на брой млади птици за освобождаване, белошипи ветрушки се размножават и в Испания - в размножителния център на партньорите по проекта - ДЕМА.

Излюпените млади птици от Испания и България ще бъдат настанени в адаптационна клетка и през лятото ще бъдат пуснати на свобода в дивата природа в Защитена Зона "Сакар" - част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. В този район е регистрирано и едно от последните известни загнездвания на ветрушките у нас в края на 80-те години на миналото столетие.

Последвайте канала на

1686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини