Фелдшерите искат да лекуват и в училище

  • 07 май 2013 14:55

  • 1580
  • 1
Фелдшерите искат да лекуват и в училище
©

Представители на Сдружението на фелдшерите в България настояват да могат да лекуват в училищните кабинети, както и да назначават лекарствена терапия, а не само да насочват болните деца към личните им лекари.

В малките и отдалечени райони на страната, където линейките се бавят при пристигането си, се налага бързо да се окаже спешна медицинска помощ, каза Пенка Врачева, член на сдружението, цитирана от БТА. По думите й, в училищата все повече се увеличават случаите на травматизъм, на тежки алергични състояния, на астматични пристъпи.

Фелдшерите настояват още и да бъдат назначавани на работа в училищните кабинети с предимство пред медицинските сестри, тъй като по закон медицинските сестри нямат право да извършват лечебна дейност, каза Александър Александров, председател на сдружението.

Членовете на сдружението продължават да поддържат мнението си, че е наложително тази специалност да се възобнови в медицинските университети с продължителност на обучението четири години и може да бъде наречена "лекарски асистент".

Последвайте канала на

1580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.18 | 16:15

1
Медицинските фелдшери би трябвало да работят в селските райони със статут на участъкови лекари (точно за такава работа те бяха произвеждани преди години). Няколко хиляди фелдшери в страната в момента са с неособено установен статут. Крайно време е да им се дадат правата, които им бяха отнети.

Добави коментар

Водещи новини