България е на 11-о място в света по брой почивни дни

  • 02 май 2013 20:35

  • 4207
  • 3
България е на 11-о място в света по брой почивни дни
©

България вече не е най-мързеливата нация в света, за каквато ни провъзгласи списание "Икономист" преди две години.

Нова класация на държавите според броя на почивните дни в годината показва, че най-много неработни дни в света имат руснаците, следвани от италианците и шведите. Ние сме чак на 11-о място с нашите 33 почивни дни, без да се броят съботите и неделите, пише "Труд", цитирайки класация на сайта hotels.com.

Официално работещите трета категория труд - най-многобройната у нас, имат 20 дни полагаем платен годишен отпуск. Толкова дни годишна отпуска ползват повечето нации в света с изключение на южнокорейците и колумбийците, които имат право на платена почивка само по 15 дни в годината, и аржентинците, които разполагат със скромните 10 дена. Но за сметка на това в Аржентина има цели 19 дни официални празници, повечето свързани с национални герои или с католически светци.

Южнокорейците имат 12 официални празнични дни. Те не работят например на Чхусок - празника на пълнолунието, на Деня на вси светии и на още ред празници. Един от най-причудливите например е Денят на градината. Тогава повечето корейци остават вкъщи и се занимават с оформлението на градините си.

Има държави, в които годишният отпуск достига дори 30 дни в годината - Бразилия и Норвегия. Те не се класират на първо място в света по почивни дни само защото имат по-малко официални неработни дни. Норвежците са с 10, а бразилците - с 5. Повечето официални неработни дни при тях са свързани с карнавала.

Холандия например е извън топ 10 на държавите с най-много почивни дни, но това е само привидно. При тях има много негласни почивни дни, свързани с огромната кралска фамилия. Всяка година някой член на кралското семейство се жени, ражда или умира, а тези дни винаги се обявяват за неработни. Холандците например не работиха няколко поредни дни във връзка с интронизацията на доскорошния принц Вилем-Александър.
 Швейцарците също излизат много работна нация, но класацията не взема предвид многобройните празници на кантоните, които също са почивни дни.

Русия е начело на класацията най-вече заради многото останали още от социализма празници, при които се почива - 8 март, 1 май, 9 май, който те честват като Ден на победата. И така - общо 12 дни празници.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4207 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СЕР-ГЕИ СТАНИШЕВ

2013.05.03 | 19:34

3
Бойко е виновен

2013.05.03 | 09:03

2
Не мога да повярвам на тази статистика, много мои познати работят в най - различни сфери и почиват по 2-3 дни в месеца, друг мой познат почива 10 дни всяка година.... само 10 дни... еми извинявайте, че не мога да повярвам на тая статистика, според друга статистика по минимална заплата(290 лева като махнем удръжките 230-235 лева) сме на последно място в европа, интересно би ми боло да разбера статистиката по брой работни часове на ден. Значи по прости сметки излиза, че всичките ми познат(около 92.7%) работят повече от 8(обикновенно между 8 и 14 ч.) часа на ден и не им се плаща допълнително, всеки знае, че това е практика в цяла България, наистина бих искал да знам за тази статистика...

2013.05.03 | 02:13

1
И какво? Затова ли са ниски заплатите и не само че са ниски ами се гаврят с хората и избщо не им плащат изработеното? Аман от простотащина.

Добави коментар

Водещи новини