Над 1,5 тона е-отпадъци събра "Бъди отговорен. Е-рециклирай"

  • 01 май 2013 17:34

  • 873
  • 0
Над 1,5 тона е-отпадъци събра "Бъди отговорен. Е-рециклирай"
© Булфото

Над тон и половина излязло от употреба електрическо и електронно оборудване беше събрано на първия мобилен пункт от кампанията "Бъди отговорен. Е-рециклирай". Инициативата е на Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, министър за развитие на електронното правителство. Това съобщиха от кабинета му.

"Подкрепата, която получихме, ни мотивира да продължим работата в тази посока и до седмица ще обявим датите и градовете, в който ще организираме следващите мобилни пунктове", заяви министърът.

Средствата, събрани от кампанията, до момента са около 300 лева и те ще бъдат дарени на сайта ucha.se за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

Целта на кампанията е да покаже, че излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки.

Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Така ценните природни суровини като злато, сребро, паладий, мед и други, вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени.

Последвайте канала на

873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини