Варна остава без емблематични обекти на архитектурата

  • 29 април 2013 16:42

  • 2252
  • 2
Варна остава без емблематични обекти на архитектурата
©

За 26 години обектите - паметници на културата във Варна са намалели повече от два пъти и сега са едва 660. Тревожните цифри бяха оповестени на втората Национална конференция "Варна - памет и забрава".

От тези останали 660 сгради-паметници на културата стотина са пред срутване и техният ремонт би струвал милиони левове. Други 200 са застрашени и в много тежко състояние, предаде БНТ. С тези темпове скоро Варна ще остане без емблематични обекти на архитектурата.

"Може би ще останат единствено по знаковите обекти от частните обекти, ще имаме твърде малко образци, което би било твърде жалко", отбелязва Християн Облаков, главен секретар на варненско историко-архитектурно дружество "Наследство".

Тези обекти са освободени от данък сгради с идеята, че парите, спестени от налози, ще се влагат в тяхната поддръжката. Тази схема обаче не работи, защото голяма част са в центъра на Варна, което автоматично ги превръща в апетитни хапки за предприемачите.

"Много често това са еднофамилни домове с много наследници и всеки от тях желае да се построи една нова сграда, да се вземе по един апартамент и да се приключи веднъж завинаги със собствеността върху един имот", казва още Облаков.

За да решат проблема от Историческото дружество "Наследство" изготвят специална карта на града, в която са описани всички архитектурни паметници.

"Вече имаме бих казал военно-организиран план, който ако се изпълнява стъпка по стъпка, всичко ще бъде спасено", заяви председателят на дружество "Наследство" Николай Савов.

Решението е местната администрация да започне да прилага разпоредбите на Закона за културното наследство, в които е посочено, че общината е длъжна да извърши ремонтите за сметка на собствениците. Само така ще бъдат спасени безценни образци на архитектурата.

Последвайте канала на

2252 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Х

2013.05.09 | 15:09

2
Общината е мафия гранде!Има стотици доказателства.Ще дойде ли някога свястна власт ?
Отврат

2013.05.06 | 22:45

1
Стотици сгради в централната част на Варна са в окаяно и направо мизерно състояние, полусрутени съборетини с паднала мазилка, страшна мизерия. Този политически вариант на управление на града ми направо ме плаши.

Добави коментар

Водещи новини