"Зелени вълни" към изходите на София по празниците

  • 29 април 2013 12:15

  • 1168
  • 0
"Зелени вълни" към изходите на София по празниците
© Булфото

По време на празничните дни в София ще се правят „зелени вълни” на светофарите, за да се улесни пътуването на гражданите, които заминават извън София. Това каза на пресконференция в МВР началникът на КАТ-София, комисар Богдан Милчев.

По думи на комисар Богдан Милчев, „зелените вълни” се оказват изключително удачни и ще подпомагат движението на гражданите на София. Още от петък е имало засилен трафик по посока изток, посочи Милчев. „Зелени вълни” ще има по направления: Орлов мост – бул. „Цариградско шосе” – магистрала „Тракия”; Руски паметник – бул. „Цар Борис” – Пернишко шосе; Люлин; бул. „Сливница” до изхода на Околовръстно шосе. На бул. „Ломско шосе” също ще има засилени мерки и при необходимост пътните полицаи ще изключат светофарите и ще регулират движението.

Милчев призова гражданите да бъдат търпеливи. Той посочи, че в петък е имало затруднения при движението по „Ботевградско шосе” заради ремонт, но има уверение, че за празниците ще бъдат осигурени 2 ленти на движение. Засиленият контрол няма да бъде само вечер, а през цялото време ще се правят проверки както за алкохол, така и наркотици, отбеляза комисар Богдан Милчев.

От началото на годината са установени 9 водачи след употреба на наркотични вещества и 300 - след употреба на алкохол, каза още комисар Милчев. Той призова водачите да спазват правилата за движение по пътищата и всички правила не заради глобите, а заради самите себе си. „Ако спазваме правилата ще стигнем там, докъдето сме тръгнали”, каза той.

По празниците се очаква да има много проблеми по пътищата заради ремонти, каза комисар Антон Антонов. Един от проблемите с трафика ще бъде на главен път Е-79. От март са започнали ремонти, като има един много сериозен. Очаква се много граждани да заминат за Гърция и най-проблемен ден ще бъде 6 май, когато ще бъдат най-много тези, които се връщат. Комисар Антонов призова гражданите да не поемат рискови изпреварвания и да бъдат търпеливи.

Отсечката около Дунав мост също ще бъде натоварена, въпреки че няма ремонти. На 30 април следобед и на 6 май ще има пътни полицаи, които да регулират и подпомагат движението.

През почивните дни се наблюдава увеличаване на нарушенията, вследствие на алкохол, което вероятно се държи на по-голямата консумация. От 22.00 ч. до 02.00 ч. ще има засилени проверки по третокласна пътна мрежа за неправоспособни лица, употреба на алкохол и наркотични вещества.

Предприети са мерки и са дадени указания за насищане на основната пътна мрежа с пътни полицаи, посочи комисар Антон Антонов.

Очаква се увеличаване на пътникопотока на ГКПП Кулата и на ГКПП Дунав мост. Това каза на пресконференция в МВР комисар Милен Пенев, заместник-директор на ГД „Гранична полиция”. За миналата година на ГКПП Кулата са преминали 30 000 моторни превозни средства от общо 55 000 за цялата българо-гръцка граница и около 110 000 пътници, сравнено със 180 000 пътници за цялата граница, каза Пенев.

Създадена е предварителна организация на „Гранична полиция” с осигурен достатъчно състав за насищане на граничните зони с полицейски патрули и засилено присъствие на служители в зоните на всички гранични контролно-пропусвателни пунктове. ”Всички пунктове ще работят с пълния си капацитет. Не очакваме някакви изненади”, каза той. Въпреки това са подготвени технически групи за реагиране при евентуално възникване на технически проблеми и аварии по време на празниците, посочи Пенев.

„На всички граници на всеки един от пунктовете ще има осигурени достатъчно служители за да не се получават забавяния както от българска страна, така и от съседната територия”, каза той. Той напомни на гражданите да носят необходимите документи.

Той призова гражданите да се обаждат на телефон 02/983 18 65, за да получат информация за натовареността на граничните пунктове.

Последвайте канала на

1168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини