Български и румънски медицински сестри в Белгия може да останат без работа

  • 26 април 2013 10:29

  • 3534
  • 1
Български и румънски медицински сестри в Белгия може да останат без работа
©

Българските и румънските медицински сестри, които работят в старчески домове в белгийската област Валония, може да останат без работа, макар и да са много ценени. Това съобщава вестник "Либр Белжик" в обширна статия по повод наложеното ограничение на местните власти за наемането на чужденци в сектори, финансирани с бюджетни средства, предаде БТА.

Изданието отбелязва, че българските и румънските медици все още са длъжни да кандидатстват за едногодишно разрешително за работа, което подлежи на подновяване. С влизането в сила на новото местно изискване, те не могат да подновят трудовата си виза. В статията се уточнява, че това изискване спрямо българите и румънците отпада от 1 януари догодина.

Въпреки това 30% от старческите домове във Валония може да бъдат принудени да затворят, а стотици възрастни хора да останат на улицата, тъй като основната част от медицинския персонал в тези заведения е съставен от чужденци. Наложените ограничения обхващат също всички неевропейци, а секторът на социалните услуги в региона е зает предимно от турци, конгоанци, мароканци, се посочва още в текста.

Тепърва местните власти обмислят как да пригодят разпоредбите, за да запазят духа на решението си, но и да не предизвикват щета за белгийските граждани.

В статията се отбелязва, че спорната наредба не засяга медиците, наети в частни социални домове.

Последвайте канала на

3534 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Артилерист

2013.04.26 | 22:44

1
Сакам такваа сестра кат на кадрото !

Добави коментар

Водещи новини