Политолог: Дебатът за подслушването показва качеството на членството ни в ЕС

  • 25 април 2013 08:31

  • 588
  • 0
Политолог: Дебатът за подслушването показва качеството на членството ни в ЕС
©

"Много от нещата, които се случиха през последните години водят до очакване на движение назад за България. Дебатът за подслушването влиза в контекста и отчетливо маркира качеството на членството на България в ЕС", каза в „Преди всички“ по БНР политологът Владимир Шопов.

"Не бих казал, че сме готови да се поучим от това, което ни казват от Брюксел и Страсбург. В Унгария станахме свидетели на политически демонстрации. Там протестираха не заради битови проблеми, а заради потъпкване на граждански права. Тук е разликата в реакцията на гражданите у нас и в други страни", заяви той.

Шопов прогнозира, че в рамките на 5-6 години ще бъде изработен добре работещ механизъм за санкциониране по политически критерии. "ЕС ще трябва да създаде и такава система за мониторинг", добави политологът.

"Впечатляващо е съгласието срещу ЕНП в Европейския парламент. Очевидно е, че кой знае какво няма да произлезе от единична дискусия, но има голяма необходимост една тема да се превърти през европейската политика, за да получи по-голяма видимост във вътрешнополитически план. Един от малкото шансове за промяна се получава, когато един проблем от български се превърне в европейски.
В погледа от Европа към България прави впечатление мащабът и примитивната регламентация на тези процеси в страната, липсата на достатъчно политически санкции на ниво политическа система. Впечатлява и ниската степен на реакция от самите граждани", смята Владимир Шопов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини