Пчелните семейства в Хасково умират

  • 24 април 2013 21:17

  • 919
  • 0
Пчелните семейства в Хасково умират
© Getty Images/Guliver

Пчелната популация в региона е драстично намаляла, над 40% от пчелните семейства са загинали. Проблемът беше публично дискутиран днес в областна администрация. Сред причините за този рязък спад се посочиха някои видове пестициди. Проблем в комуникацията между пчелари и земеделски производители и тромави законови процедури се очертават като друг повод за тежкото положение на пчелите.

Съществува Наредба № 15, според която всеки земеделски производител трябва предварително да уведоми кога ще третира площите си с пестициди. За това трябва да бъде информиран първо кметът на съответното село, който пък трябва да издири и каже на пчеларите и после отново да се свърже със земеделеца. Цялата тази кореспондеция трябва да е в писмен вид. В Наредбата са описани точните препарати и точните часове, в които да се извършва пръскане на земеделските площи, с които обаче явно някои производители не са запознати.

На срещата днес беше представено уведомително писмо за предстоящо третиране с посочено време, различно от очертаното в наредбата. От друга страна докато трае кореспонденцията между кмет, пчелари и земеделци, се компрометира и технологичното време за третиране на земеделските площи. А пускането на пчелите докато се извършва химическа обработка гарантира тяхната смърт.

В крайна сметка призивът от срещата беше на първо време да се подобри връзката между пчелари и земеделски производители и техният посредник-кметът, като ще се обмислят и предложения за промяна на въпросната наредба.

Последвайте канала на

919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини