Треска за злато в Златарица

  • 24 април 2013 07:26

  • 12006
  • 2
Треска за злато в Златарица
©

Златотърсачи са окупирали реката край предбалканското градче Златарица, превръщайки мястото с истински Клондайк.

Мераклии са опънали мрежи, с които ловят малки песъчинки от благородния метал, носени от извора на местната Златаришка река.

Кметът Пенчо Чанев разказва, че ентусиасти се срещат от години, но сега интересът е засилен, предаде в. "Преса".

Цели 200 лева успяват да изкарат късметлии, продавайки "улова" си от едно денонощие. Вадят се до три грама на ден, а чистотата на златото е от 10 до 20 карата.

Броят на златотърсачите се е увеличил и заради голямата безработица - в градчето тя достига рекордните за Великотърновска област 39%.

Златната река е своеобразна кръстница на града, обясни Чанев. Градоначалникът обаче уточнява, че добивът зависи от пълноводието на реката - колкото по-голямо е то, толкова повече златни песъчинки носи водата.

"Корените на името и на пресяването на пясъка, в който има златни частици, са още от древността. Усвояването на занаята обаче правят рударите, които се заселват край днешна Златарица след потушаването на Чипровското въстание", разказва Пенчо Чанев.

Най-успешен е ловът по завоите на рекичката и предимно в горното й течение край близкото до Златарица село Росно. Златотърсачите търсят районите с повече растителност, където скоростта на водата е по-ниска - там пясъкът или се утаява, или златните песъчинки се носят бавно по течението и може да бъдат събирани дори с пластмасови кофи. Втората масова практика е свързана с пресяване на тинята.

Регионът около Златарица фигурира в специална интерактивна карта на местностите у нас, в които има възможност за добив на злато.

Големият плюс за мераклиите е, че дейността им нито е забранена от местни наредби, нито пък се облага с данъци.

Последвайте канала на

12006 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Златотърсач

2013.04.24 | 22:57

2
Направете едно местенце и за мен
Златко

2013.04.24 | 22:57

1
ИДВАМЕ!!!!

Добави коментар

Водещи новини