Тралирането за рапани вече само в определени зони

  • 23 април 2013 15:25

  • 1421
  • 0
Тралирането за рапани вече само в определени зони
©

Тралирането за рапани вече ще се осъществява само в определени зони в морето, стана ясно днес на среща във Варна между директора на ИАРА Драгомир Господинов и рибари от цялото крайбрежие.

Предложението на учените от Института по рибарство и аквакултури в града е да бъдат обособени 5 района. Д-р Елица Петрова и проф. Стойко Стойков уточниха, че три от зоните са по Северното Черноморие - пред нос Галата, Балчик и Бяла. Определените "прозорци" са на 5 мили от брега. Учените предлагат да има една зона за тралене пред Маслен нос. Тяхната позиция е, че такава трябва да има и пред Несебър, но рибарите сами трябва да предложат къде точно да се намира.

Директорът на ИАРА коментира, че рибарите ще работят само с бим-тралове, които ще бъдат маркирани. Тези съоръжения са леки, не разравят дъното и не унищожават организмите по него. По думите на Господинов всеки кораб, който се занимава с тази дейност, трябва да бъде снабден с проследяващо устройство. При влизане в морето трябва да бъде уведомяван Центърът за наблюдение на риболовните кораби във Варна. Ако плавателният съд излезе извън определената за тралиране зона, собственикът му ще губи удостоверението си за стопански риболов.

По време на срещата проф. Стойков съобщи, че през май учените от института започват да правят оценка на запасите от рапани в морето. Последните изследвания са от 2005 година. Според учените тогава резултатите са показали, че запасите от черна мида се възстановяват, а рапаните започват да стават все по-дребни.

Последвайте канала на

1421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини