Война за всяко погребение в Бургас

  • 23 април 2013 06:16

  • 5030
  • 0
Война за всяко погребение в Бургас
©

Траурните агенции плащат за информация за нов труп на лични лекари, служители на болницата или на моргата, а след това си вземат парите от близките. Това показа проверка на „Монитор” в Бургас, а хора от бранша не скриха, че траурните агенции действат така в цялата страна.

Допреди две години в Бургас се водеше буквално война за всеки труп на починал човек. Частниците тогава разчистваха територии с пукане на гуми и палене на катафалки, а често и със заплахи за физическа саморазправа към конкуренцията, информира още "Монитор"..

Така погребението от траурен обред за отдаване на последна почит от близките към покойника се превърнало в безмилостен бизнес, който се разиграва уж на пазарен принцип.

Десетки фирми в Бургас се надпреварват да задоволяват претенциите на клиентите – различни видове покрови и аксесоари от всякаква материя, включително брюкселска дантела, ковчези от африкански дъб или махагон могат да удовлетворят и най-голямата суета на близките. Социалните случаи са оставени на общинските обредни комплекси.

Според представители на новоучредения Съюз на погребалните агенции най-скъпото погребение у нас излиза 30 000 лева, включително с подавката, на която се яде и пие за „Бог да прости”. Практиката показва, че най-евтиното погребение с днешна дата е поне хилядарка.

В Бургас частна погребална агенция е записала в сайта си сумата 350 лева като цена на погребение без никакви обяснения за какво точно е тази цена. От телефонния разговор ни стана ясно само, че под 350 лв. няма как да е цената, а нагоре не се знае докъде може да стигне. Ценоразпис на услугите не е даден. Посочената цена включвала транспорта и некролозите - като пак е относително, тъй като зависело колко километра ще се навъртят. След това се добавя цена за гробно място от 184 лв. и т.н., и т.н.

Всяка допълнителна услуга – запазване на час за погребение, издаване на смъртен акт, аранжиране, драпиране и приготовления, некролози, погача, жито, доставка на други траурни стоки и дори консултация за погребението се таксува отделно и цената нараства многократно.

А на практика частните погребални агенции не извършват погребална дейност. Те само организират погребението. В Бургас единствено Обредният комплекс има право да извършва погребалната дейност на територията на гробищата, тъй като е концесионер на Гробищния парк.

Агенциите могат да осигурят ковчег и транспорт до траурната зала, но те се явяват посредници между близките на покойника и гробищния парк и действат до гробищата. Оттам нататък думата има концесионерът на общинския парк, който всъщност би могъл да организира и цялата услуга от самото й начало с подготовката на трупа до изкопаването на гроба и заравянето му. Само той може да извърши и гражданския ритуал в траурната зала. Разбира се, ритуал може да има преди това в църква, а може и на самото гробно място.

В малките селища хората си купуват ковчег и сами копаят гробовете. Общинският обреден комплекс или частна агенция могат да превозят трупа срещу съответното заплащане, но обикновено близките се справят сами с превозването на телата. Нерядко трупове се пренасят в ремаркета и багажници на леки частни и таксиметрови коли в бусове на фирми за хранителни продукти. Очевидно е, че хората нямат пари за транспорта и да покрият всички разходи по погребението, които никак не са малко. Някои дори поставяли труповете на задната седалка седнали като живи, облегнати на раменете им. Други - легнали върху свалените задни седалки на автомобила.

Законът категорично е постановил, че труповете на покойниците трябва да се превозват със специализиран транспорт, който ежедневно да се почиства и дезинфекцира. Специализираният транспорт е или трупна линейка на МБАЛ - Бургас, ако човекът е починал в болницата, или катафалките на погребалните агенции.

Има списък на заболяванията, като антракс, туберкулоза, кримска треска и други, при които покойниците се поставят в полиетиленови чували и плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина, дъното на които се покрива с хлоросъдържащ биоцид.

По същия начин се пренасят покойниците и от едно населено място в друго. Когато разстоянията са по-големи, допълнително се извършва балсамиране или охлаждане на тленните останки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини