Пчелари: Гласът на България е решаващ за пчелите (галерия)

  • 22 април 2013 14:50

  • 1421
  • 1
Пчелари: Гласът на България е решаващ за пчелите (галерия)
© Булфото

Пчеларите излязоха на национален протест.

Те отново се обявиха срещу българската позиция при гласуването в Брюксел на забраната на вредни за пчелите пестициди.

Според представителите на бранша причината за това, че 80% от пчелите у нас не са преживели зимата, са вредните пестициди. Те настояват страната ни да преосмисли позицията си.

От 27 страни 13 са гласували "за" забрана на пестицидите, девет са гласували "против", а пет, сред които и България, са гласували "въздържал се". Според пчеларите гласът на България е решаващ, затова те ще протестират днес - преди повторното гласуване на забраната на пестицидите, което се очаква в средата на май, предаде Булфото.

В началото на април тази година пчелари от Варненска и още четири области на страната излязоха на протест. Те изразиха несъгласие с решението на България да се въздържи от гласуване в Европейския парламент (ЕП) за забрана за ползване на опасни пестициди.

Неоникотиноидните пестициди предпазват посевите от вредители, но убиват пчелите. За това в някои европейски страни са се отказали от тях. Родните пчелари искат опасните препарати да се забранят и у нас.

Последвайте канала на

1421 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аре бе

2013.04.23 | 00:44

1
що никой не коментира?да не сте на протест?ВСЯКА БОЖА ТВАР ИМА ЦЕННО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ,А ПЧЕЛИТЕ ТЕ СА ЖИВО ЗЛАТО.ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕДПАЗЕНИ.ТЕ ОПРАШВАТ ВСИЧКО9ЦВЕТЯ,ОВОШКИ,ЗЕЛЕНЧУКОВИ НАСАЖДЕНИЯ. МИСЛЕТЕ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини