Подпочвени води наводниха 50 къщи в село Долни Цибър

  • 17 април 2013 17:22

  • 1995
  • 0
Подпочвени води наводниха 50 къщи в село Долни Цибър
© Снимка © Архив

Над 50 къщи в монтанското село Долни Цибър са наводнени от високи подпочвени води. Залети са и 1000 декара земеделски площи с пшеница и ечемик, съобщи кметът на селото Камен Шанков, цитиран от БТА.

Той уточни, че с вода са пълни мазетата и дворовете на къщите. Село Долни Цибър се намира на брега на река Дунав. Подпочвените води се вдигат заради високото ниво на реката, което се задържа близо до 8 метра над морското равнище вече месец. От началото на пълноводието на Дунав в Долни Цибър работят помпи на фирма "Напоителни системи", благодарение на което нивото на водата не е станало толкова високо, че да залее всичките 420 къщи в селото, обясни кметът. Шанков обяви, че през 2-3 години при високо ниво на Дунав в Долни Цибър има проблем с подпочвените води. Те наводняват къщи, дворове и улици. Кметът поиска да бъдат отпуснати средства за увеличаване дълбочината на отводнителния канал на селото. Той уточни, че в Долни Цибър живеят 1100 души и има училище с 200 деца и детска градина със 100.

От Регионалната здравна инспекция в Монтана съобщиха, че експерти на инспекцията са взели проби от питейната вода в Долни Цибър. Ако се установи, че тя се е смесила с дунавската вода, то пиенето на вода от чешмите и гераните в дворовете ще бъде забранено. В селото ще се доставя питейна вода с водоноски от общинския център град Вълчедръм, уточниха от здравната инспекция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1995 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини