Земеделци срещу строителството на газопровод Добрич - Силистра

  • 16 април 2013 17:26

  • 1565
  • 0
Земеделци срещу строителството на газопровод Добрич - Силистра
©

Неуредени финансови взаимоотношения станаха причина ползватели на земеделски земи край Силистра да блокират с трактори изкопните работи за изграждане на преносния газопровод Добрич - Силистра.

Инвеститор на проекта е държавното дружество „Булгартрансгаз", което трябва да заплати на земеделските производители обезщетения за унищожената реколта при изкопните работи по трасето на газопровода. Хората обаче се оплакаха, че повече от месец нямат никаква връзка с държавното дружество. В същото време част от нивите им вече са разорани, а продукцията - унищожена, разказва БНТ.

Работата по изграждането на газопровода започна в началото на март, с уверението, че са преодолени всички пречки за реализацията на проекта. Италианската фирма изпълнител вече е прокопала няколко километра от трасето, като е унищожила декари с рапица и пшеница. Затова стопаните на нивите бойкотираха изкопните работи.

"Ние сме ползвателите на това трасе и това значи, че трябва да ни платят обезщетения за площта, през която преминават, понеже имаме засети площи, вече става около месец и нещо се мъчим да влезем в контакт с тях, но уви", каза Иван Динков, председател на ЗК в село Калипетрово.

Напрежението между земеделци и строители расте. Стигна се и до изостряне на тона между земеделските производители и фирмата-изпълнител на проекта.

За няколко часа багерите спряха работа. Дойде и полиция, но само за да обясни на строителите, че се намират в частен имот.

Земеделските производители пък подадоха жалба в прокуратурата за самоуправство и неправомерно унищожаване на селскостопанска продукция. По предварителни разчети 80-километровият газопровод Добрич - Силистра трябва да бъде готов до края на годината. Проектът е на стойност 9 214 000 евро.

Последвайте канала на

1565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини