Полякини на "женски туризъм" у нас

  • 16 април 2013 08:12

  • 1488
  • 0
Полякини на "женски туризъм" у нас
©

Бременни полякини са принудени да пътуват до страни като България, за да правят аборт, като броят им е толкова голям, че се наблюдава истински "женски туризъм". Това пише украинският вестник "Тижден" по повод разгорелия се дебат в страната по темата "за" и "против" прекъсването на нежеланата бременност.

Според украинското издание полското законодателство и католическата църква, които забраняват абортите, са причина жените да търсят спасение от нежеланото бебе в чужбина. По-заможните дами предпочитали Великобритания, Германия, Австрия или Холандия, докато по-бедните се насочвали към България, Румъния и Словения. Според официалните данни на полското министерство на здравеопазването в страната намаляват криминалните аборти. Правозащитни организации посочват, че това се дължи именно на факта, че жените заминават зад граница, за да прекъснат бременността си.

"Тижден" изтъква тези данни в защита на законното извършване на аборти в Украйна. В момента в страната текат дебати дали прекъсването на бременността да бъде забранено със закон. Привържениците на идеята за легалния аборт изтъкват, че примерът на Полша е показателен и за това, че въпреки забраните нежеланите бременности не намаляват, а търсенето на медицинска помощ в чужбина създава много разходи, стрес и здравни заплахи за жените.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини