Шефът на Комисията по досиетата: Не всички документи са предадени

  • 15 април 2013 17:32

  • 1073
  • 0
Шефът на Комисията по досиетата: Не всички документи са предадени
©

Не са предадени всички документи в Комисията по досиетата, това е причината за непълната информация относно случая със зам.-министъра на икономиката  Божан Стоянов. Това заяви Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата в предаването "Лице в лице" по БТВ по повод това, че има два документа на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В писмото, изпратено от мен, е казано, че към настоящия момент няма данни, т.е. към 2008-а г., към момента на извършване на проверката, няма данни. Сега сме 2013-а г. и след като се извърши необходимата проверка – даваме следния отговор защо всъщност към настоящия момент вече е установена тази принадлежност, каза още той.

Костадинов обясни, че през 2008-а г. с официално писмо комисията е поискала от МВР да изпрати всички необходими документи за Божан Стоянов, ако има такива. Тогава с писмо зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев отговаря, че за това лице няма открити документи на ДС. През 2009-а г. комисията приема картотеката и регистрационните дневници от МВР, а през 2010-а г. е подписано споразумение и са приети изцяло архивните дела на агентурния апарат, припомни Костадинов. Сега след проверка на Стоянов като зам.-министър, установяваме принадлежността му към бившата ДС, подчерта председателят на Комисията по досиетата и добави, че явно някой в МВР е заблудил комисията.

На въпрос дали има хора, които спекулират в МВР с подобна информация, той заяви, че практиката показва, че това не се случва.

Кредитните милионери, които са сътрудничели на Държавна сигурност , ще станат ясни преди изборите, заяви още той.

Припомняме, че На 10 април Комисията по досиетата оповести данни от проверка, в които се твърди, че заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Последвайте канала на

1073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини