Инспекцията по труда в Сливен е констатирала 2 639 нарушения

  • 15 април 2013 14:14

  • 757
  • 0
Инспекцията по труда в Сливен е констатирала 2 639 нарушения
©

Инспекцията по труда в Сливен е констатирала 2 639 нарушения на трудовото законодателство за първото тримесечие на 2013 г., съобщиха от пресцентъра на институцията.

Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1288 или 47% от общия брой нарушения.

Основният неблагоприятен фактор за условията на труд е шумът, сочат данните на инспекцията. Резултатите от инспекционната дейност през периода показват, че относителният дял на работещите при вредни условия намалява. Подобрява се хигиенното състояние на обектите и работните места.

По време на извършените проверки през първото тримесечие на 2013 г. дирекцията е приложила общо 2592 принудителни мерки, в това число 2589 дадени предписания на основание Кодекса на труда, осем спрени машини и съоръжения, четирима работници са били отстранени от работа, поради липса на правоспособност.

През периода констатираните нарушения по трудовите правоотношения са 1421 или 58% от общия брой констатирани нарушения. Висок е относителният дял на нарушенията, свързани с работното време, почивките и отпуските.

Наблюдава се тенденция на намаляване броя на непълнолетните, заявили желание да работят, в сравнение с предходни години, сочи отчетът на дирекцията. През първото тримесечие на 2013 г. от Дирекция "Инспекция по труда" Сливен е издадено едно разрешение за наемане на работа на непълнолетно лице.

Последвайте канала на

757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини