Плащат майчинските на 10-то число на следващия месец

  • 11 април 2013 21:04

  • 844
  • 0
Плащат майчинските на 10-то число на следващия месец
©

Обезщетенията за отглеждане на малко дете за даден месец се изплащат до 10-то число на следващия месец и това ще бъде редът за в бъдеще. Това заяви Даниела Асенова, директор на дирекция „Осигуряване и краткосрочни плащания" в НОИ, пише Дарик.

От института обявиха, че обезщетенията за март ще бъдат преведени утре, а майчинството от 240 лева за април ще стигне до майките на 8-ми май. От НОИ посочиха още, че обезщетението за всеки месец се изплаща в първите дни на следващия месец на майките, за които има постъпили данни, че все още са в майчинство. Ако тези данни са се забавили заради по-дългия срок, в който работодателите ги декларират пред НАП, НОИ взема предвид срока за деклариране на промяна в обстоятелствата за отглеждане на детето, който е 6 дни.

Асенова заяви, че в изплащането на обезщетенията за малко дете няма забавяне, тъй като те се изплащат в началото на следващия месец. НОИ извършва текущо плащания на тези обезщетения, но тяхното изплащане се извършва въз основа на заявление-декларация от майките, което се подава еднократно в НОИ в началото на отпуска. Но за всеки следващ месец трябва да се обработят всички тези данни за отглеждане на дете и дължимите обезщетения, след като се получи информация чрез НАП за подадените данни за майките от техните работодатели, че все още са в този отпуск. Тъй като обаче се промениха сроковете много сериозно по отношение на тези данни, които се подават в НАП - до 25 число на следващия месец, ние изчакваме другите законоустановени срокове, в които майките следва да декларират обстоятелства, свързани с това дали не са прекратили своя отпуск или дали не е прехвърлено майчинството на друг член на семейството, дали не са се върнали на работа. Така че няма забавяне, това е едно текущо плащане, което се извършва. Във всички случаи до 10-то число на месеца, предвид съответните технологични обработки и сроковете, в които подаваме към банките информация, се извършват тези плащания. За следващите месеци докъм 10-то число на следващия месец най-рано могат да бъдат извършени плащанията на обезщетенията за отглеждане на дете.

Досега парите са се превеждали в същите срокове. Има две групи работодатели. Една част от майките работят в т.нар. бюджетни учреждения, при които извършването на плащането на заплати на работниците и служителите е в рамките на самия месец - в последните дни. Те не са променили своята практика за подаване на данните за дните в осигуряване на своите работници и служители. Това са данните по Образец 1, които се подават в НАП и постъпват в НОИ. И за тези майки още с постъпването на тези данни, ние правим текущи обработки. За тези майки, за които има информация от техните работодатели и се вижда, че през целия месец майката е била в отглеждане, ние извършваме текущи плащания. Но за другите, които подават данните за предходния месец до 25-то число на следващия, ако ги изчаквахме тези данни, ние трябва да платим след 25 април за март. Затова изтегляме даже по-рано сроковете, но все пак спазвайки тези нормативно определени срокове за деклариране на определени обстоятелства. Най-често те са свързани с настаняване на деца в детски заведения, без майките да са уведомили своите работодатели, каза още тя.

Последвайте канала на

844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини