Шефът на Комисията по досиетата: Божан Стоянов е бил агент

  • 11 април 2013 14:43

  • 1033
  • 1
Шефът на Комисията по досиетата: Божан Стоянов е бил агент
©

"Зам.-министърът на енергетиката Божан Стоянов е бил агент на бившата Държавна сигурност съгласно изискванията на закона, по който работи комисията", заяви в предаването "12+3" председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

От МИЕТ в писмо поискаха да се изясни истината и предоставиха документ, издаден от Комисията по досиетата през 2008-а, в което се казва, че за Стоянов няма данни да е бил щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившата ДС.

Според Евтим Костадинов обаче позицията на МИЕТ не е коректна: В писмото е казано, че към настоящия момент няма данни, т.е. към 2008-а г., към момента на извършване на проверката, няма данни. Сега сме 2013-а г. и след като се извърши необходимата проверка – даваме следния отговор защо всъщност към настоящия момент вече е установена тази принадлежност.

Костадинов обясни, че през 2008-а г. с официално писмо комисията е поискала от МВР да изпрати всички необходими документи за Божан Стоянов, ако има такива. Тогава с писмо зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев отговаря, че за това лице няма открити документи на ДС. През 2009-а г. комисията приема картотеката и регистрационните дневници от МВР, а през 2010-а г. е подписано споразумение и са приети изцяло архивните дела на агентурния апарат, припомни Костадинов. Сега след проверка на Стоянов като зам.-министър, установяваме принадлежността му към бившата ДС, подчерта председателят на Комисията по досиетата и добави, че явно някой в МВР е заблудил комисията.

В момента Комисията по досиетата работи по проверките на лицата, регистрирани в районните избирателни комисии за предстоящите избори.

"Правим всичко възможно скоро да излезем с първото решение за кредитните милионери. Това вероятно ще стане в началото на следващата седмица", каза още Евтим Костадинов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1033 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
джофри

2013.04.11 | 21:53

1
то и Бойко е агент Буда, а ГЕРБ са Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма

Добави коментар

Водещи новини