Джонатан Алън: Поставете България в центъра на географската карта

  • 11 април 2013 14:22

  • 1525
  • 3
Джонатан Алън: Поставете България в центъра на географската карта
©

Поставете България в центъра на географската карта, препоръча посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън в публична лекция на тема "Да бъда оптимист или песимист за България - наблюдения след една година от встъпването ми в длъжност". Организатор е Атлантическият клуб в България, предаде БТА.

По думите на посланик Алън, така ще се осъзнае геостратегическият потенциал на страната. Или се схваща България като периферия, или като държава - център на всичко, добави посланикът. Забранете думите "малка държава", препоръча още той. Ако сте част от управленческите структури, представители на правителството, на парламента, трябва да ви се забрани да описвате държавата си като малка, защото България не е малка и се боя, че заради тази нагласа България губи, отбеляза Алън. По думите му, изразът "ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата се случват отвън, че при преговори не трябва да очаква да получи това, което иска.

Преуспелите държави съгласуват стратегиите си в столиците, оставят тактиката на дипломатите в Брюксел и не очакват да им се дава разрешение за всяка точка от преговорите.

Посланик Джонатан Алън обърна внимание върху потенциала на съседна Турция като бързо развиваща се страна и огромен пазар, към който се стремят всички европейските държави. Ние разполагаме с правителствена стратегия за развитие на взаимните търговски отношения. България е съсед на този пазар, припомни предимствата на страната ни посланик Алън и добави, че трудно открива в речи, документи или разговори свидетелства за това, че България възнамерява да използва тези свои предимства.

Последвайте канала на

1525 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.02.06 | 15:05

3
Прав е! Ако сам не се уважаваш, как да очакваш другите да те уважават?

2014.02.06 | 15:04

2
Дошъл еничаринът от острова да ми казва рязаните карабини колко красиви били!? Напълни се с мърши тая БГ медия.

2013.04.14 | 10:02

1
този човек е настроен добре към България и се прекланя пред нейната история , разбира се лоялността му към Короната е неоспорима , но все пак има лични симпатии и е прав , Тодор Живков години наред зулеше СССР петрол на смешни цени и една от причините беше ловкото спекулиране с мястото на България на картата , отделно има плодородна земя, вода ако се управлява правилно , 4 по добив на злато в Европа , очакват се и сериозни газови залежи в Черно море , има и много исторически пластове, тракийски , римски, средновековен , османски , дори и тоталитарен , нещо което на запад нямат в такава степен и може да им е интересно да гледат тоталитарни паметници и архитектура , ако се експлоатират правилно , ще носят някой лев ,единствените пречки за просперитет са продажните политици които освен , че са обвързани с организираната престъпност , не следват българските интереси а изпълняват външни поръчки за унищожението на българите , самите българи допринасят с покорството си и политическата си неграмотност и лична дребнавост към околните за собственото си окаяно положение и изчезване

Добави коментар

Водещи новини