Обсъждат кандидатурата на София за европейска столица на културата

  • 23 юли 2011 08:58

  • 752
  • 1
Обсъждат кандидатурата на София за европейска столица на културата
©

Организатор на събитието е Столичната община и Асоциация за развитие на София.

Вчера в писмо до общината Христо Стоичков заяви, че подкрепя кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г. Стоичков е член на инициативния комитет за издигане кандидатурата на града. В писмото на Стоичков се посочва, че кандидатурата на София е „състезание, което изисква много сили, отлична подготовка и партньорска игра". Според него градът, като една от трите най-стари столици в Европа, има силите и възможността да покаже пред цяла Европа богатата история и архитектурно наследство.

Сред целите и задачите на дискусията е да се систематизират възможните ползи, които инициативата допринася за градовете и регионите и конкретно за София. Работи се и по насърчаване на националните институции, отговорни за процеса на издигане на кандидатурите за осигуряване на максимално прозрачни административни стъпки. Да се направи преглед на постигнатото досега и стъпките, които предстоят, като се осмислят критично възможните предизвикателства, е друга цел на конференцията. Приоритет остава и информирането и продължаването на процеса по привличане на софиянци в обсъждане, управление и осъществяване на инициативите.

Предвижда се в конференцията да вземат участие кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, общинският съветник Малина Едрева, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. Сред другите поканени лектори и гости са главният архитект на София Петър Диков, експерти от Асоциацията за развитие на София и други.

Последвайте канала на

Десислава Станева
752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стоичков

2011.07.23 | 15:05

1
колтурата е мноо важна да и е.а мамата, без колтура няма колтура!

Добави коментар

Водещи новини